Beijingul a fost închis înaintea Congresului Naţional al Partidului

Pe măsură ce se apropie data cînd va vea loc cea mai mare adunare naţională a Partidului Comunist Chinez, în cadrul căreia se vor realiza modificări-cheie de la nivelul conducerii de vârf a regimului, forţe de securitate sunt mobilizate în întregul Beijing şi o serie de ordine de apărare au fost comunicate maselor, în conformitate cu mass-media din Hong Kong.
Poarta Tiananmen de intrare în oraşul interzis, iunie 2012, Beijing (Feng Li / Getty Images)
Sarah Le & Matthew Robertson
28.08.2012

Pe măsură ce se apropie data cînd va vea loc cea mai mare adunare naţională a Partidului Comunist Chinez, în cadrul căreia se vor realiza modificări-cheie la nivelul conducerii de vârf a regimului, forţe de securitate sunt mobilizate în întregul Beijing şi o serie de ordine de apărare au fost comunicate maselor, în conformitate cu mass-media din Hong Kong.

Un sediu special a fost stabilit pentru conferinţa Biroului de Securitate Publică de la Beijing, conform unui anunţ recent de pe site-ul administraţiei oraşului. Sute de mii de persoane vor fi utilizate pentru a preveni orice incidente nedorite în capitală.

Ofensiva forţelor de securitate avansează pe măsură ce petiţionarii încearcă să inunde capitala înaintea celui de-al 18-lea Congres al Partidului şi regimul încă trebuie să încheie scandalul politic legat de oficialul demis Bo Xilai; de asemenea, o încetinire economică se întrevede la orizont, ceea ce s-ar putea solda cu şi mai multă nemulţumire socială.

Ordine de apărare

În afară de "construcţia politică" a forţelor de poliţie şi de consolidarea eforturilor "avangardiste" depuse de Partidul Comunist, sute de mii de poliţişti, poliţişti armaţi, poliţişti comunitari şi voluntari vor fi mobilizaţi pentru a sprijini eforturile de securitate, în conformitate cu revista Trend din Hong Kong.

Trend, care în mod regulat raportează în legătură cu politica internă a partidului, menţionează o serie de ordine de apărare emise de Consiliul de Stat şi Comisia Militară Centrală – organul de partid care controlează armata – pentru a preveni tulburări sociale.

Cel de-al doilea ordin de apărare, de exemplu, a fost pusă în aplicare în Beijing pe 18 august. Trupele nu îşi pot lua concedii pentru a-şi vizita familiile, au fost înfiinţate patrule stradale non-stop cu poliţişti înarmaţi, iar personalul de securitate va aplica un control strict al traficului şi va percheziţiona vehiculele. Poliţia armată staţionează în zone importante din jurul Beijing, o echipă de elicoptere este în aşteptare, iar şase incidente specifice trebuie împiedicate: de exemplu, adunări în masă, greve, activităţile petiţionare organizate, sau chiar accidente de circulaţie. Tibetul şi Xinjiangul vor fi plasate sub cel de-al doilea ordin de apărare.

Un prim ordin va fi pus în aplicare la Beijing, în perioada 22 septembrie - 25 noiembrie când va avea loc Congresul, a raportat Trend. Acesta include măsuri suplimentare împotriva a patru tipuri specifice de incidente (inclusiv atenţie nejustificată din partea mass-media asupra alimentelor contaminate.)

Conflictul politic

Mobilizarea forţelor de securitate vine pe fondul unui potop de proteste din capitală şi a unei serii de incidente politice din cadrul regimului.

Partidul îşi revine după scandalul Bo Xilai care a început în februarie, când adjunctul fostului oficial de rang înalt a încercat să dezerteze la Consulatul american din Chengdu. De atunci s-a produs o ruptură în ierarhia superioară a regimului între loialiştii fostului lider de partid Jiang Zemin, din a cărui facţiune făcea parte Bo Xilai, şi Hu Jintao şi conducerea sa.

De asemenea, presiunile economice sunt în creştere, potrivit mai multor surse, inclusiv unul dintre grupurile de experţi ai regimului.

Wu Jinglian, cercetător senior al Centrului de Dezvoltare a Cercetării al Consiliului de Stat, echivalentul cabinetului regimului, a declarat în martie că "Corupţia a scăpat de sub control" şi că conflictele economice şi sociale aproape au atins un "punct critic".

"Regimul comunist chinez este pus în linia de bătaie", a scris Zhou Yahui, un comentator despre politica chineză într-un articol de opinie recent, potrivit New Tang Dynasty Television, un radiodifuzor chinez.

Regimul se confruntă cu cea mai gravă criză fiscală de până în prezent, de la nivelul provincial până la nivelul central, a afirmat Zhou, creditele neperformante acumulându-se în băncile de stat, divizări fracţioniste având loc în inima regimului şi existând un nivel masiv de corupţie oficială.

Toate acestea sunt însoţite de nemulţumire publică şi sfidare deschisă din partea autorităţilor, ce au atins nivele rar întâlnite anterior, a relatat el.

Proteste şi petiţionari

Mulţi petiţionari chinezi care doreau să călătorească în capitală pentru a obţine despăgubiri pentru plângeri pe care sistemul juridic nu le-a putut rezolva, au fost opriţi să părăsească casele lor, conform afirmaţiilor lui Sun Wenguang, fost profesor la Universitatea Shandong, într-un interviu cu The Epoch Times.

Alţii sunt luaţi în custodie imediat după înregistrarea la Oficiul pentru Scrisori şi Apeluri din capitală, care ar trebui să se ocupe de astfel de plângeri, a spus el.

Aceste eforturi ar putea fi o încercare de a stopa fluxul de petiţionari înaintea Congresului Partidului, atunci când aceştia pot fi înclinaţi să inunde capitala şi să-şi exprime frustrarea lor faţă de regim.

Un număr mare de funcţionari militari pensionari a organizat recent un protest la Beijing, potrivit domnului He, ofiţer militar în retragere. El face parte dintr-un grup ce protestează pentru că militarii nu au obţinut beneficii corespunzătoare de pensionare, nu au fost compensaţi pentru leziuni, sau din cauza altor nemulţumiri faţă de armată.

Peste 10.000 de petiţionari au mers în ziua de 15 august la Oficiul de Scrisori şi Apeluri şi biroul anti-corupţie al Partidului, în conformitate cu un articol publicat pe site-ul pentru drepturile omului, 64tianwang.com.

Protestele şi nemulţumirea constante sunt o demonstraţie a instabilităţii regimului, potrivit lui Mou Chuanheng, un dizident din Qingdao, provincia Shandong.

Shi Zangshan, un comentator pe probleme contemporane chineze cu sediul la Washington, a declarat că incidentele în masă din China din ultimii ani au "crescut". Termenul "incident în masă" se referă la protestele violente dese ale miilor de oameni, de obicei, împotriva oficialilor.

Shi a adăugat: "Oficialii de partid s-au panicat şi simt că partidul se apropie de final. Ei vor să facă ceva, dar tot ce ştiu este "filozofia de luptă" a partidului, implementând aceste ordine ridicole de apărare în capitală."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor