Număr necunoscut de oameni dispăruţi în urma prăbuşirii unui baraj din China

Un baraj s-a surpat vineri dimineaţă în estul Chinei, în urma ploilor necruţătoare ce au spălat o mare parte din ţară, ca efect al taifunului Haikui. Localnicii afirma că zeci de oameni au murit, iar alte câteva sute sunt daţi dispăruţi.
În provincia Zhejiang a izbucnit dezastrul pe la ora 4 a.m., vineri 10 august, apa acumulată revărsându-se şi distrugând o treime dintr-un sat. Această scenă a fost fotografiată la ora 5 a.m. (Weibo.com)
Gu Qing’er
12.08.2012

Un baraj s-a surpat vineri dimineaţă în estul Chinei, în urma ploilor necruţătoare ce au spălat o mare parte din ţară, ca efect al taifunului Haikui. Localnicii afirma că zeci de oameni au murit, iar alte câteva sute sunt daţi dispăruţi.

Barajul, care face parte din rezervorul Shenjiakeng aparţinând armatei din oraşul Zhoushan, provincia Zhejiang, s-a prăbuşit în jurul orei 4 a.m. pe 10 august, eliberând un val masiv de apă care a distrus zeci de clădiri din comuna Zhangtu, situată în cadrul limitelor municipiului Zhoushan, au declarat sătenii pentru The Epoch Times.

O treime din comună a fost devastată de inundaţii, au afirmat sătenii. Aproximativ 200 de oameni au fost daţi dispăruţi, conform estimărilor sătenilor, cu mult mai numeroşi decât s-a afirmat în mass-media de stat, care a estimat că 10 oameni au murit şi 27 au fost răniţi.

Dna. Wang, o săteancă, a spus pentru The Epoch Times că surparea barajului s-a petrecut dintr-odată, pe când toată lumea încă dormea.

„Localnicii care au putut scăpa au fugit ca să se salveze,” a spus. „Cei care nu au reuşit să scape au fost omorâţi – aproape treizeci sau patruzeci (au murit) şi alte câteva zeci sunt dispăruţi.”

Dna. Wang a adăugat că mulţi dintre oamenii care au pierit erau vârstnici, iar majoritatea celor care au fost daţi dispăruţi erau lucrători detaşaţi, adăugând şi că chiriile din comună sunt mici, mulţi oameni din alte regiuni din ţară închiriind apartamente acolo. A mai comentat despre lentoarea eforturilor de salvare, spunând că „au întârziat mult.”

Alt localnic, care s-a recomandat drept dl. Chen, a spus că apele provenite din baraj au înecat numeroşi oameni. Numărul morţilor este actualmente necunoscut, însă aici sunt incluse atât multe persoane în vârstă, cât şi muncitori detaşaţi, a spus Chen.

Un locuitor cu pseudonimul „Qiu Xiaoqiu zero” a încărcat un număr de fotografii înfăţişând prăbuşirea barajului şi pagubele din zonele înconjurătoare pe Sina Weibo, site-ul chinezesc de microbloguri.

„Când s-a prăbuşit rezervorul local, un val a măturat casele, iar oamenii au fost daţi dispăruţi. Însă, nimeni nu a venit să îi salveze,” a spus.

Zona din jurul rezervorului, care avusese o capacitate maximă de stocare de 8.404.890 metri cubi, conform mass-mediei de stat, a fost îngrădită de către autorităţi, iar reporterilor li s-a interzis accesul în zonă.

Conform mass-mediei de stat, distrugerea barajului a fost cauzată numai de ploaia abundentă, însă localnicii au spus că rezervorul avea, de asemenea, probleme la nivelul structurii sale, pe care aceştia le raportaseră un autorităţilor locale în trecut.

Utilizatorii Weibo din partea locului au spus că rezervorul nu mai fusese întreţinut de ani de zile. Armata a încheiat un contract pentru întreţinere cu guvernatorul local care, la rândul său, a încheiat un contract cu o companie privată de apă.

Ploile masive din ultima vreme au provocat un dezastru în China. În iulie, Beijingul a suferit inundaţii la niveluri record, care au ucis zeci de oameni şi au provocat pagube materiale grave. Utilizatorii de Internet au indicat faptul că proasta calitate a urbanismului şi a infrastructuri sunt factori ce au contribuit la inundaţii.

La începutul săptămânii, un sector din cadrul Marelui Zid, construit în timpul dinastiei Ming acum aproximativ 500 de ani, s-a surpat în provincia nordică Hebei. Ploile masive au fost de vină, afirmă mass-media de stat. Alte reportaje spun că proiectele de construcţie din zonă au slăbit zidul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor