Venituri insuficiente? Oficialii chinezi măresc amenzile

Administraţiile locale din China practică pe scară largă extorcarea de fonduri sub pretextul de amenzi şi "taxe administrative", potrivit analiştilor.
Muncitori curăţând o faţadă a unei clădiri din Beijing, iunie 2012 (Liu Jin / AFP / GettyImages)
Gao Zitan
23.08.2012

După ce în acest an nu au reuşit să îndeplinească previziunile privind veniturile, administraţiile locale din China apelează la întreprinderi pentru a primi ajutor. Dar nu sub formă de împrumuturi: ele practică pe scară largă extorcarea de fonduri sub pretextul de amenzi şi "taxe administrative", potrivit analiştilor.

Cel mai acut exemplu de până acum a avut loc în oraşul nord-estic Shenyang, provincia Liaoning, unde amenzile percepute arbitrar de oficialii locali au dus la închiderea în masă a mii de afaceri. Dar situaţia s-a extins dincolo de zona nord-estică.

Într-un interviu cu The Epoch Times, doamna Chen, un consilier financiar senior din Shanghai, s-a plâns cu privire la modul în care amenzile din oraşul ei s-au schimbat. "Există o mare varietate de amenzi şi taxe acum", a declarat Chen, "multe companii au dat de necaz. Camerei de Comerţ şi Industrie îi place să amendeze. Ei au o cotă, dar dacă îi întrebi, nu vor recunoaşte acest lucru."

La jumătatea anului, multe provincii nu au finalizat nici jumătate din obiectivul lor original. Heilongjiang a prevăzut venituri fiscale în valoare de 186,3 miliarde de yuani (29.3 miliarde de dolari), dar a adunat doar 64,4 miliarde de yuani (10.13 miliarde de dolari), aproximativ 34 la sută din obiectivul lor iniţial. Veniturile prevăzute de Chongqing au fost de 171 de miliarde de yuani (26,91 miliarde de dolari), dar oraşul a câştigat doar 48 la sută din această sumă, 82,6 miliarde de yuani (13 miliarde de dolari). Provinciile Xinjiang, Yunnan şi Qinghai se află printre alte regiuni care nu au atins nici jumătate din obiectivele lor.

Economia lentă se confrunta, printre altele, cu o scădere bruscă a veniturilor din vânzarea de terenuri, ca urmare a contracţiei pieţei imobiliare. Deci guvernele locale încearcă să găsească alte modalităţi pentru a-şi atinge obiectivul de a-şi spori performanţele.

Profesorul An Tifu de la Universitatea Populară Chineză a spus că în 2009, când economia a scăzut brusc, mai mulţi experţi au crezut că administraţia locală nu va reuşi să îşi îndeplinească obiectivul privind veniturile fiscale. Cu toate acestea, toate guvernele locale au reuşit sa îl îndeplinească prin creşterea taxelor şi veniturilor nefiscale, a declarat An, potrivit Beijing Business Today.

Venitul nefiscal este convenabil pentru administraţia locală: acesta include taxele administrative şi amenzile şi poate fi perceput arbitrar şi pe termen scurt.

Pentru a umple golul lăsat de scăderea veniturilor, oficialii locali din anumite zone au început să ceară bani de la companii sub masca unei colectări de amenzi şi taxe. Acest lucru a dus la greve.

În iulie, autorităţile din Shenyang, în nord-estul Chinei, au lansat o campanie de amendare sub pretextul combaterii pirateriei, forţând mii de întreprinderi să îşi închidă porţile. Unii observatori au spus că această campanie a fost lansată pentru a colecta sprijin financiar cu ocazia găzduirii celei de-a 12-a ediţii a Jocurilor Naţionale ale Chinei, în 2013.

Anul trecut, oraşul Huaibin din provincia Henan a făcut un pas creativ prin permiterea conducătorilor auto să îşi plătească anticipat amenzile. Potrivit Beijing News, şoferii achiziţionau un abonament lunar, care le permite să depăşească limitele naţionale de greutate şi să nu fie amendaţi. Oficialii locali au declarat că veniturile complete vor fi date trezoreriei, dar sisteme similare ad hoc au deschis calea spre delapidare.

Wu Fan, redactor şef al China Affairs, a declarat într-un interviu cu The Epoch Times că economia lentă şi o piaţă imobiliară în declin au forţat multe guverne locale să strângă cureaua. Unele chiar au dificultăţi în plata salariilor.

"Veniturile fiscale, taxele şi amenzile au devenit cele mai convenabile modalităţi de a genera venituri", a spus Wu. "Pe măsură ce economia continuă să se deterioreze, autorităţile locale vor opta pentru mai multe campanii de amendare, în a doua jumătate a anului."

He Qinglian, economistă chineză proeminentă, a urmărit saga îndeaproape şi a făcut comentarii acide însoţite de link-uri către articole de presă, pe Twitter-ul ei. Ea s-a referit la faptul că administraţia publică locală din Shaoyang, provincia Hebei, a angajat 1000 de "Chengguan" sau poliţişti comunitari, pentru a emite amenzi după bunul plac.

"Spuneţi-mi vă rog, este acesta un grup de bandiţi sau un guvern? În epoca republicană, bandiţii cel puţin ştiau că trebuie să creşti găina pentru a-i lua ouăle, discutau despre chiriile pe care le vor percepe şi protejau afacerile locale. Acum, guvernul a devenit un grup de bandiţi protejat de lege."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor