Media chineză publică rapoarte sumbre legate de transplanturile de organe

Tokio - punere în scenă a recoltării sistematice de organe de la practicanţii Falun Gong, care are loc din 2001 în puşcăriile forţate din China
Tokio - punere în scenă a recoltării sistematice de organe de la practicanţii Falun Gong, care are loc din 2001 în puşcăriile forţate din China (Clearwisdom.net)

Înainte de schimbarea regimului la cel de-al 18-lea Congres Naţional al Partidului, un articol surprinzător legat de recordul atins de China în ce priveşte numărul de transplanturi de organe apare în Beijing News.

Raportul circulat intens în media controlată de stat, a indicat că 1,5 milioane de pacienţi sunt în aşteptare pentru transplant în fiecare an, dar în ultimii 2 ani au fost doar 200 de donatori.

Beijing News a declarat: “Între 1999 şi mai 2012 au fost 72 de donaţii încheiate cu succes în Shenzhen. Majoritatea au apărut după ce programul naţional de donare a organelor a fost lansat în 2010. Acest lucru este sumbru în comparaţie cu cele 1,5 milioane de personae care şi-au riscat viaţa pentru a găsi un organ perfect”. Din păcate acest raport nu reflectă numărul de prizonieri care au fost executaţi pentru organele lor.

Deşi presa controlată de stat a raportat intenţia Chinei de a opri recoltarea de organe de la prizonieri, motivul nu a fost legat de drepturile omului, dar mai degrabă din cauza ratei organelor infectate, conform New York Times citând Xinhua News. În martie 2012 The Epoch Times a publicat un articol, citând Legal Daily(un ziar qvasi-oficial). Ministrul Sănătăţii, Huang Jiefu a admis că principala sursă de transplant de organe provine de la prizonierii executaţi, acest lucru fiind justificat prin lipsea de donatori de organe.

În această perioadă sensibilă, partidul comunist căuta să menţină stabilitatea înainte de începerea celui de-al 18-lea Congres; această distribuţie largă de rapoarte legate de transplanturile de organe pare neobişnuită – totuşi numerele nu se compară cu fostul raport.

Organizaţia Mondială pentru Investigaţia Persecuţiei Falun Gong (WOIPEG) a eliberat un raport care citează numerele oficiale din China, indicând că numărul de transplanturi a crescut dramatic de când persecuţia împotriva Falun Gong a început în 1999.

De când persecuţia a început în 1999, numărul a fost multiplicat rapid de la 118 transplanturi de organe în 1999, 254 în 2000 şi 486 în 2001. Începând cu 2003 numărul a crescut la peste 3000 ceea ce înseamnă că există o reţea de distribuţie naţională a organelor începând cu 1999, conform raportului WOIPFG. Raportul WOIPFG a folosit ficatul ca exemplu, deoarece fără acest organ unic donatorul nu ar putea supravieţui.

Registrul pentru Transplantul de Ficat din China a înregistrat 9.911 transplanturi de ficat între 1 ianuarie 2005 şi 24 iunie 2007. Şi mai mult, în contrast cu media de aşteptare de 2-3 ani în alte ţări, multe spitale din China au indicat că durează doar 1-2 săptămâni până la găsirea organului potrivit.

Cifrele limitate ale raportului Beijing News şi adoptarea lor ulterioară de către alţi purtători de cuvânt pot duce oamenii să se întrebe de implicaţiile sale.

Analistul Lan Shu a spus împreună cu New York New Tang Dynasty Television(NTDTV), un principal emiţător în chineză, a declarat într-un interviu prin telefon că în faţa presiunii internaţionale şi protestelor interne, autorităţile chineze îşi pregătesc o cale de ieşire.

Lan a spus: “Printre posibilele scenarii, unul dintre ele este prăbuşirea întregului sistem comunist. Altă posibilitate este ca liderii de top să sacrifice o parte a sistemului ca ţap ispăşitor".

El a spus că în opinia sa, prima opţiune ar fi de preferat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe