Poliţiştii chinezi se declară îngrijoraţi de proporţiile corupţiei din sistemul judiciar din China
alte articole
Actualmente, corupţia din China a atins proporţii masive şi a devenit insuportabilă nu doar pentru cetăţenii obişnuiţi, ci şi pentru cei din interiorul sistemului de stat. Pe 15 august, în ajunul celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist din China, 16 ofiţeri de poliţie - reprezentanţi ai organelor de poliţie din diferite provincii ale ţării - au venit la Beijing pentru a-şi manifesta îngrijorarea profundă şi protestul împotriva "corupţiei sufocante” din sistemul judiciar chinez.
Reprezentaţii organelor de poliţie au perfectat o scrisoare deschisă, prin care au adresat conducerii ţării trei cerinţe:
1. Desfăşurarea unor investigaţii pertinente şi pedepsirea în conformitate cu legea a oficialilor corupţi din sistemul judiciar al Chinei şi ai celor implicaţi în fabricarea dosarelor judiciare.
2. Revizuirea tuturor sentinţelor eronate emise în dosarele fabricate.
3. Asigurarea unui sistem judiciar echitabil, care să respecte drepturile omului şi demnitatea umană.
În cadrul acţiunilor de protest, colaboratorii de poliţie au declarat că reprezintă interesele a sute de funcţionari din sistemul politico-juridic din întreaga ţară, afectaţi de corupţia masivă şi de persecuţii. "Am fost afectaţi în mod direct de corupţia rampantă din sitemul politico-juridic şi, înainte de desfăşurarea Congresului PCC, dorim să adresăm un demers deschis conducerii ţării. Corupţia în sistemul judiciar a atins cote maxime. Este extrem de important ca factorii de decizie să ia o atitudine cât se poate de serioasă vis-a-vis de problemele enunţate în demers şi să ia măsurile corespunzătoare. În caz contrar, vor exista din ce în ce mai multe victime ale corupţiei. Dacă problemele semnalate nu vor fi soluţionate cât mai rapid posibil, acestea se vor agrava şi vor determina numeroase contradicţii - toate în ansamblu creând ameninţări directe la adresa securităţii ţării", - a declarat Ho Tszuhua, un ofiţer de poliţie din cadrul direcţiei securitate publică a oraşului Xinxiang, provincia Henan, care a venit la Beijing pentru a face apel deschis la autorităţi.
Judecând după toate ilegalităţile prin care am trecut în toţi aceşti ani în calitate de ofiţer de poliţie, pot doar să-mi imaginez despre felul în care sunt trataţi cetăţenii obişnuiţi. Mulţi judecători fac abstracţie totală de lege în cazurile pe care le examinează şi deseori emit acuzaţii doar ca să trimită oameni la închisoare
"Sunt unul dintre numeroşii ofiţeri de poliţie, care de-a lungul anilor au adresat nenumărate plângeri conducerii ţării şi încearcă din răsputeri să restabilească dreptatea în ţară. Fac asta de peste 10 ani, însă nu am reuşit să obţin rezultate pozitive şi am început să fiu privită drept un factor de instabilitate socială şi chiar să fiu persecutată. Judecând după toate ilegalităţile prin care am trecut în toţi aceşti ani în calitate de ofiţer de poliţie, pot doar să-mi imaginez despre felul în care sunt trataţi cetăţenii obişnuiţi. Mulţi judecători fac abstracţie totală de lege în cazurile pe care le examinează şi deseori emit acuzaţii doar ca să trimită oameni la închisoare", - mărturiseşte Tian Lan, un ofiţer de poliţie din oraşul Handan, provincia Hebei.
"Comitetul pentru afaceri politice şi legislative (CAPL – o structură condusă de Zhou Yongkang, care gestionează toate organele de securitate şi instanţele judiciare din China) nu a făcut nimic bun pentru ţară, ci doar a accentuat monopolul deţinut de Partidul Comunist asupra puterii administrative din ţară. Cazurile, care trebuie să fie rezolvate în baza legii, sunt adesea decise în conformitate cu instrucţiunile funcţionarilor CAPL. Această organizaţie este absolut ilegală, existenţa ei nu are nici o justificare legală şi trebuie dizolvată cât mai curând posibil."
Ofiţerii de poliţie au mai relatat că au devenit victime ale persecuţiilor, dealtfel ca şi mulţi alţi colegi din organele de drept din China. Unii se ascund, temându-se de răzbunarea superiorilor lor, ale căror ordine ilegale au refuzat să le execute.
Alţii, hăituiţi neîncetat, şi-au pierdut complet orice sursă de subzistenţă, fiind chiar nevoiţi să meargă la biserici şi să cerşească. Reprezentanţii organelor de poliţie se declară profund îngrijoraţi de faptul că în cadrul sistemului de stat din China nimeni nu se simte în siguranţă. Toate problemele se rezolvă cu ajutorul influenţei, puterii şi relaţiilor personale, iar cadrul legislativ existent, practic nu serveşte în calitate de protecţie sigură a cetăţenilor în faţa acţiunilor autoritare şi arbitrare ale regimului de la guvernare.