Venezuela: Femeie împuşcată fatal în timpul unui referendum neoficial anti-Maduro
alte articole
Coaliţia MUD (Masa Rotundă a Unităţii Democrate) a opoziţiei venezuelene a învinuit “grupurile paramilitare” pro-guvernamentale pentru atacul de duminică asupra alegătorilor, care participau la un vot simbolic pentru respingerea planului preşedintelui Nicolas Maduro de a schimba Constituţia ţării.
În timp ce oficialii opoziţiei au declarat iniţial că două persoane au murit şi alte patru au fost rănite în violenţele de duminică, biroul procuraturii de stat a confirmat moartea unei persoane şi rănirea altor 3. Persoana ucisă este o femeie în vârstă de 61 de ani.
“Ziua a fost pătată de uciderea unei femei care a protestat şi şi-a exercitat drepturile. Dar violenţele nu pot ascunde ceea ce s-a întâmplat. Oamenilor nu le este frică şi sunt conştienţi de decizia lor”, a declarat liderul opoziţiei Freddy Guevara.
Carlos Ocariz, primarul din opoziţie al districtului Sucre din capitala Caracas, a declarat: “Regretăm foarte mult această situaţie. Dar este doar unul dintre cele 2.030 centre de votare”.
Luând cuvântul la televiziunea de stat la scurt timp după închiderea secţiilor de votare la ora locală 4 p.m. (2000 UTC), preşedintele Nicolas Maduro nu a făcut nicio menţiune referitoare la atacul armat. În schimb, el a cerut încetarea violenţelor, învinuind opoziţia pentru ele.
Rezultate iniţiale
Referendumul de duminică, care nu a fost recunoscut ca fiind oficial de guvernul lui Maduro, a pus trei întrebări alegătorilor de la cele peste 2.000 de secţii de votare din Venezuela, dar şi cetăţenilor venezueleni care locuiesc în peste 80 de ţări ale lumii: dacă susţin planul lui Maduro de a crea o Adunarea Constituantă; dacă armata ar trebui să susţină Constituţia actuală şi deciziile Adunării Naţionale; şi, dacă ar trebui să aibă loc alegeri anticipate înainte de expirarea mandatului prezidenţial al lui Maduro în 2018.
Liderul opoziţiei venezuelene, Henrique Capriles, a declarat duminică faptul că aproximativ un milion de venezueleni din străinătate au votat cu ocazia referendumului. Peste 7,1 milioane de oameni au votat în Venezuela, conform observatorilor. Observatorii electorali au raportat că 98,4% dintre participanţii la vot – aproximativ 6,4 milioane de oameni – au votat împotriva guvernului lui Maduro şi a propunerilor de modificare a Constituţiei.
Cetăţenii venezueleni vs. Maduro
Votul neoficial a fost cerut de opoziţia venezueleană pentru a contesta planurile preşedintelui Maduro de erodare a puterii Adunării Naţionale, care este controlată de opoziţie.
De asemenea, referendumul a avut loc cu aproximativ 2 săptămâni înaintea unui alt tur de scrutin – de această dată susţinut de Maduro – pentru crearea unei Adunări Constituante care va fi însărcinată cu modificarea Constituţiei. Opoziţia a cerut boicotarea acestui vot.
Coaliţia de opoziţie MUD, influenta Biserica Catolică şi Organizaţia Statelor Americane au avertizat că rescrierea Constituţiei va consolida alunecarea Venezuelei înspre o dictatură deplină sub preşedintele Maduro.
Atacul armat de duminică se contopeşte cu peisajul creat de protestele care au avut loc aproape zilnic în ultimele 100 de zile în Venezuela şi care deseori au devenit violente, manifestanţii ciocnindu-se dur cu poliţia, iar miliţiile pro-guvernamentale atacând manifestanţi şi politicieni din opoziţie. Aproximativ 100 de persoane au fost ucise în conflictele violente, peste 1.000 au fost rănite şi aproximativ 500 au fost arestate, iar protestele nu dau niciun semn că vor înceta.
Dezertări
Au putut fi observate noi fracturi în sânul clicii de guvernare, care controlează majoritatea instituţiilor ţării, exceptând Adunarea Naţională. Procurorul general Luisa Ortega a dezertat din rândul guvernului din cauza proiectului de a crea o Adunare Constituantă şi a eroziunii democraţiei sub regimul Maduro.
Există, de asemenea, unele semne de nemulţumire în cadrul armatei încă loiale lui Maduro. Analiştii susţin că, în cazul în care Maduro pierde sprijinul armatei, puterea sa se va nărui.