Procurorul general al Venezuelei deschide o anchetă privind fraudarea referendumului

Procurorul general al Venezuelei a declarat că acuzaţiile privind manipularea recentului referendum reprezintă un "act scandalos". Compania însărcinată cu numărarea voturilor a precizat că numărul de buletine de vot depuse a fost modificat cu un milion.
Luisa Ortega, procurorul general al Venezuelei. (Getty Images)
Andrei Popescu
03.08.2017

Luisa Ortega, procurorul general al Venezuelei - un critic dur al preşedintelui Nicolas Maduro - a promis că va investiga acuzaţiile că guvernul a manipulat datele privind prezenţa la controversatul referendum de duminică.

“Am numit doi procurori pentru a-i investiga pe cei patru directori ai Consiliului Naţional Electoral pentru acest act scandalos”, a afirmat Ortega pentru CNN.

Remarcile ei au fost făcute la câteva ore după ce Smartmatic, o companie britanică însărcinată să furnizeze Venezuelei tehnologia de votare pentru referendumul de duminică, a declarat că numerele pe care le-a înregistrat privind prezenţa la secţiile de votare nu corespund cu numerele declarate de Consiliul Naţional Electoral.

Manipularea cifrelor

Consiliul Naţional Electoral al Venezuelei a declarat duminică faptul că aproximativ 8 milioane de persoane s-au prezentat la secţiile de votare şi au depus buletinele de vot. Totuşi, acest număr a fost respins de mulţi ca fiind nerealist, în condiţiile în care nu au fost raportate cozi lungi sau mulţimi de oameni la secţiile de votare.

Miercuri, Smartmatic a precizat că, de fapt, Consiliul Electoral, a amplifcat în mod artificial numărul alegătorilor prezenţi la vot cu un milion. Prezenţa mare la vot era un factor important în determinarea legitimităţii modficărilor constituţionale propuse de guvernul venezuelean şi, în cele din urmă, a legitimităţii preşedinţiei lui Maduro.

“Acest anunţ este foarte grav deoarece [directorul general al Smartmatic, Antonio Mugica] a declarat că a existat o manipulare a cifrelor”, a precizat Ortega, adăugând că acest lucru reprezintă “încă un element al procesului fraudulos şi neconstituţional” de alcătuire a Adunării Constituante.

Comunitatea internaţională a condamnat referendumul, despre care a precizat că a consolidat puterile partidului de guvernământ prin faptul că a permis anumitor aliaţi ai preşedintelui să rescrie Constituţia ţării.

Mai mult, referendumul a avut loc pe fondul unui val de proteste şi violenţe, care au dus la moartea a 10 persoane. Manifestanţii anti-guvernamentali şi forţele de securitate s-au ciocnit duminică dimineaţă, 30 iulie, pe străzile mai multor oraşe ale ţării. Printre victime s-a aflat un soldat şi un lider regional al opoziţiei, potrivit declaraţiilor procurorilor.

De altfel, criticii se tem că noua Constituţie îi va oferi lui Maduro şi guvernului său puteri practic nelimitate.

Maduro se află la conducerea ţării din 2013, dar scăderea masivă a preţurilor la petrol şi lipsa cronică a produselor de bază, precum medicamente şi alimente, au aruncat ţara într-o recesiune profundă pentru care liderul socialist a învinuit statele capitaliste, în special SUA. Totuşi, criticii preşedintelui venezuelean au susţinut că politica economică proastă a acestuia este cauza crizei care zguduie în prezent ţara.

Miercuri seara, Maduro a declarat că va amâna prima întâlnire a proaspăt formatei Adunări, care era programată joi, în ziua de vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor