Macovei: CE înfiinţează instituţia Procurorului European în ciuda deciziei lui Zgonea şi Fenechiu

Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL
Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat luni, pe blogul personal, că se bucură de anunţul făcut la 27 noiembrie de Comisia Europeană, potrivit căruia aceasta îşi va menţine proiectul privind înfiinţarea instituţiei Procurorului European, în ciuda unor avize negative transmise de unele state membre. România, prin Camera Deputaţilor, este una dintre ţările care au spus „nu” acestui demers.

„Ma bucur că decizia Comisiei Europene este de a merge mai departe cu proiectul înfiinţării instituţiei Procurorului European. Aşa cum am mai declarat, consider că este în interesul cetăţenilor ca România să accepte o instituţie care să o ajute să investigheze frauda din bani publici, fenomen grav care ne afectează zilnic în toate domeniile, de la investiţii la alimentaţie şi sănătate”, a scris luni pe blogul personal Monica Macovei.

Monica Macovei îi critica recent pe Valeriu Zgonea şi pe Relu Fenechiu pentru decizia lor de a se opune înfiinţării proiectului de Regulament al Parchetului European transmis de Comisia Europeană.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a semnat „avizul motivat” fapt ce a echivalat cu aviz negativ, de respingere a creării instituţiei europene unice de luptă cu fraudele şi corupţia care aduc daune intereselor financiare ale Uniunii Europene. De asemenea, „singura comisie care a avut un alt punct de vedere este Comisia pentru Afaceri Europene, condusă de Relu Fenechiu, condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul Transformatorul”.

Macovei le cere celor doi să îi întrebe pe oamenii care i-au votat dacă „se simt jigniţi de faptul că Uniunea Europeană vrea să înfiinţeze un birou de Procuror European care să ancheteze fraudele din toate statele membre”.

„Doar că Zgonea şi Fenechiu, exact ca şefii lor de partid, Ponta şi Antonescu, nu se mai gândesc de multă vreme la interesele oamenilor obişnuiţi, sătuli de corupţie şi fraude, ci numai la interesele lor: să nu cumva să mai apară vreo instituţie care să îi ancheteze”, a declarat europarlamentarul PDL.

Uniunea Europeană poate interveni atunci când este în măsură să acţioneze într-un mod mai eficient decât statele membre, adică, de exemplu, atunci când măsurile luate de fiecare stat în parte în lupta cu frauda nu sunt satisfăcătoare. În unele state membre, sancţionarea fraudării fondurilor europene este eficientă, în timp ce în multe altele nu este.

Parchetul European ar urma sa intervină numai în cazurile în care autorităţile naţionale nu cercetează o anumită fraudă.

„Este în interesul cetăţenilor ca România să accepte o instituţie care să o ajute să investigheze frauda, fenomen grav care ne afectează zilnic în toate domeniile, de la investiţii la alimentaţie şi sănătate”, a concluzionat Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne