Victor Ponta îl învită pe Băsescu la negocieri, cu Mugur Isărescu arbitru imparţial

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta i-a cerut marţi preşedintelui Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, o întrevedere, pentru a discuta pe tema crizei generate de refuzul preşedintelui de a semna memorandumul cu FMI şi a repercusiunilor pe care le-ar putea avea trimiterea bugetului înapoi în Parlament, aşa cum Băsescu a avertizat că va face, dacă nu se renunţă la acciza pe carburanţi. La întâlnire ar urma sa participe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ministrul de finanţe Daniel Chiţoiu şi Ministrul Bugetului, Liviu Voinea.

Potrivit unor surse, întâlnirea ar urma sa aibă loc azi, la ora 17.00. Informaţia nu este confirmată încă de la Cotroceni.

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a refuzat să comenteze pe marginea invitaţiei adresate de premier preşedintelui Băsescu şi nu a confirmat nici măcar primirea scrisorii, trimisă în jurul prânzului.

Purtătorul de cuvânt al guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că nu ştie încă nimic despre această întâlnire, însă în viziunea sa, acordul cu FMI trebuie să meargă înainte, informează digi24.

Redăm conţinutul acestei scrisori, semnată de premierul Ponta:

„Având în vedere efectele negative ale suspendării de facto a acordului României cu instituţiile financiare internaţionale şi repercusiunile posibile ale neadoptării Bugetului de stat şi a Bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2014, vă rog să fiţi de acord să avem o întâlnire pe această temă în vederea identificării soluţiilor de deblocare a acestei situaţii.

Vă propun ca la această întâlnire să participe şi domnii Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Daniel Chiţoiu, Viceprim-ministru şi ministru al finanţelor şi Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget.

Vă rog să binevoiţi a stabili o dată pentru realizarea acestei întâlniri.

Cu deosebită consideraţie, Victor Ponta Prim Ministru”.

"Criza" pe care încearcă să o soluţioneze Ponta este refuzul preşedintelui Băsescu de a semna Memorandumul cu FMI, trimis spre aprobare de către Guvern. Motivul refuzului este acciza de 7 eurocenţi la carburanţi, pe care preşedintele o consideră o frână pentru economia ţării.

Băsescu a precizat că a informat FMI în legătură cu poziţia sa, insistând asupra faptului că la vizita delegaţiei Fondului din ianuarie se va putea renegocia acest punct.

De-a lungul timpului, Băsescu a precizat şi faptul că va trimite înapoi în Parlament bugetul dacă nu se renunţă la ideea accizei pe carburanţi.

Poziţiile Preşedinţiei şi ale Guvernului par ireconciliabile în acest moment. Ponta nu a părut deloc dispus să facă concesii, afirmând astăzi, înainte de a prezenta în Parlament bugetul, că nu va renunţa la taxa pe carburanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne