Băsescu: Eu cred că oamenii ăştia nu-i arată lui Ciucă sondajele reale. Dacă le-ar vedea, că are maxim 10%, nu cred că ar participa la acest circ

Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
22.11.2024

Fostul preşedinte Traian Băsescu a anticipat, într-un interviu la Ştirile Protv, că Ilie Bolojan îl va înlocui pe şeful PNL Nicolae Ciucă atunci când acesta din urmă va rata intrarea în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Jurnalistă: Cum vedeţi actuala coaliţie după aceste alegeri?

Traian Băsescu: Îi văd mergând în continuare. Din păcate, un ditamai generalul se pretează... că la Ciolacu n-am aşteptări, la Ciucă nu mă aşteptam să se preteze la acest circ ieftin. Noi suntem împotriva PSD-ului, dar guvernăm că ne cere ţara că situaţia e aşa. Bulgaria nu are de 4 ani guvern şi nu i s-a întâmplat nimic. Deci securitatea nu-i legată neapărat de îmbârligătura PSD, PNL.

Jurnalistă: Dacă ar fi ieşit PNL de la guvernare ar fi fost o şansă ratată de dreapta să aibă un candidat comun?

Traian Băsescu: Nu mai erau credibili. PNL-ul este o anexă a PSD-ului de foarte multă vreme. V-aş aduce aminte că au susţinut guvernul Tăriceanu împotriva mea timp de 4 ani, v-aş aduce aminte că PNL-ul a făcut cu PSD-ul celebrul USL cu manifestări pe stadioane ca la Kim Jong-un, sau alianţa pe care au făcut-o acum, au dat afară USR-ul şi s-au unit în suflet şi în simţiri cu PSD-ul. Deci ce să aşteptăm de la PNL altfel decât să-şi menţină statutul de anexă a PSD-ului?

Jurnalistă: Şi totuşi este un nume, cel al domnului Bolojan, pe care şi-l doresc, îl rostesc mai mulţi candidaţi la prezidenţiale.

Traian Băsescu: Bolojan este cel care îl va înlocui pe Ciucă atunci când se va constata ne-intrarea în turul 2. Deci Bolojan este deja vehiculat. Eu cred că oamenii ăştia nu îi arată lui Ciucă sondajele reale. Eu nu cred că dacă Ciucă ar vedea sondajele reale, cele în care e al 4-lea sau al 5-lea, în funcţie de casa de sondaj, şi e undeva la maxim 10%, ar rămâne să participe la acest circ în care îl înjură pe Ciolacu, îl acuză, ăstălalt îl acuză şi el. Totuşi aş avea pretenţia unei oarecare sobrietăţi din partea unui general fost şef al Statului Major al Armatei.

Jurnalistă: Apropo de sobrietate şi de prestanţă, ce trebuie să facă un preşedinte când ajunge la palat, care este prioritatea zero?

Traian Băsescu: Ia dosarele de securitate, în primul rând pentru că şi situaţia din regiune obligă. E primul lucru problema de securitate. Ia principalele dosare de politică externă. Un lucru pe care vreau să-l înţelegeţi, mă uit că toată prostimea politică, unu-doi, parteneriatul strategic cu Statele Unite... parteneriatul strategic pentru secolul 21 este convenit de mine cu preşedintele Obama. Dar trebuie să avem în vedere că un parteneriat strategic nu creează obligaţii. Este un document care nu se ratifică, este un document de bune intenţii, este un document care listează priorităţile relaţiilor bilaterale la un moment dat, dar nu este un tratat obligatoriu pe care statele trebuie să-l respecte.

Jurnalistă: Şi să fii îndeajuns de abil tu, ca lider politic, să întreţii această relaţie.

Traian Băsescu: Bineînţeles, iar asta cu poveştile m-a sunat Trump şi tu să-i vorbeşti în limba română lui Trump e ridicolă.

Jurnalistă: O să aibă România un astfel de lider politic, şi evident că mă refer la preşedinte din decembrie încolo, îndeajuns de abil încât să susţină rolul şi importanţa României la aceste ...

Traian Băsescu: Ştiţi ce poate aduce succesul? O învăţasem demult, spre exemplu, nu eşti Statele Unite să vii să spui asta e ceea ce eu vă propun. În schimb, trebuie să îţi creezi condiţii de negociere când te întâlneşti, când se ajunge la Consiliul European. Din acest motiv, spre exemplu, eu făceam conferinţe de presă înainte de Consiliul European, deci când ajungeam la Bruxelles colegii din Consiliu ştiau ce am spus eu acasă, ştiau că e foarte greu după ce ai făcut nişte declaraţii acasă, să treci peste ele, să accepţi alte soluţii. Sau ştiam sigur că prin soluţia pe care am anunţat-o voi găsi marjă de negociere să nu fie atât de rău cum vor alţii. Dar la ei nu văd nimic. Spre exemplu, până acum trebuia să fie o întreagă dezbatere: ce facem dacă se schimbă strategia Americii faţă de războiul din Ucraina? Aţi auzit pe cineva?

Jurnalistă: Da, este este o temă pe care candidaţii la prezidenţiale aproape deloc nu au abordat-o, parcă le-a fost teamă de acest subiect, doar dacă au fost întrebaţi şi foarte scurt.

Traian Băsescu: Da, pentru că Trump încă nu este preşedinte în funcţie şi din acest motiv să pregăteşti terenul cu privire la poziţia României este mult mai dificil, dar acest efort trebuie făcut şi spus în variante, în varianta în care Trump dispune sistarea oricărui sprijin pentru Ucraina, în varianta în care Statele Unite acceptă să facă un nou conflict îngheţat în sud-estul Ucrainei. Deci aceste variante trebuie dezbătute şi făcute publice, nu ţinute la sertar pentru că... Eu vă spun ce se întâmpla când aveam un vizitator, un alt şef de stat, spuneam daţi-mi ce a spus preşedintele de stat şi premierul despre România şi aveam o fişă cu declaraţii. Unde era declaraţie albă, deci am ceva, aici e nepregătit, deci pe tema asta pot să marşez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor