Zgonea, paralel cu statul de drept

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Valeriu Zgonea
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Valeriu Zgonea (Epoch Times România)

Milos şi simţitor precum colegul său Liviu Dragnea, care a declarat că se roagă pentru sănătatea "duşmanilor" care vor să-l vadă după gratii pentru fraudarea referendumului din 2012, lui Zgonea i se rupe inima de soarta preşedintelui şi îl vrea "curăţat" de orice acuze pe subiectul terenului cumpărat de fiica sa.

Astfel, Zgonea se opune ferm deschiderii unei anchete a Parchetul General în privinţa terenului achiziţionat de fiica lui Băsescu, căci instituţiile de stat "sunt băsiste, nu-i aşa"? şi nu au credibilitate suficientă pentru a-l exonera pe Preşedinte de învinuirile la adresa sa.

Doar o Comisie Parlamentară are "credibilitatea" şi "competenţele" necesare pentru a-l declara pe şeful statului nevinovat de acuza că s-ar fi folosit de instituţiile statului în favoarea lui, acuză care altminteri a fost lansată de nimeni altul decât şeful direct al lui Zgonea pe linie de partid, premierul Victor Viorel Ponta.

Aflat la Buzău, Zgonea şi-a declarat dezacordul faţă de solicitarea deputatului PDL Cezar Preda, care a cerut vineri ca Parlamentul "să nu se autocompromită" înfiinţând comisii la ordinul lui Ponta şi i-a cerut procurorul general să se autosesizeze în cazul terenului din Călăraşi.

Zgonea, însă - la polul opus. "Din punctul meu de vedere [autosesizarea Parchetului] ar fi o mare greşeală", a decretat Zgonea de la Buzău, explicând şi de ce crede dânsul ca Parlamentul, majoritar USL (deci imparţial) este singurul abilitat să judece acest caz:

"Comisiile de anchetă parlamentară au un rol bine definit în structurile democratice şi ele pot să analizeze cauzalităţi, atitudini, comportamente în cadrul instituţiilor de stat, care de fapt generează, până la urmă, dacă nu corupţie, un anumit mod lax de a permite şi a ajuta politicienii care utilizează funcţiile în scopurile personale şi ale familiei. Aceste lucruri trebuie sancţionate", a decis Zgonea.

În opinia lui Zgonea, doar o comisie parlamentară poate face lumină în acest caz şi să dea "credibilitate" preşedintelui Băsescu în cazul în care nu a acţionat ilegal.

"Transparenţa este extrem de importantă. Eu cred că o comisie parlamentară ar face lumină în acest caz şi ar da şi o credibilitate preşedintelui că nu a acţionat ilegal şi nu a dat niciun telefon şi nu a forţat nicio instituţie a statului român să-i ofere un credit preferenţial familiei sale", a afirmat Zgonea, citat de realitatea.net.

Comisia Parlamentară la care fac referire Preda şi Zgonea a fost înfiinţată pentru a verifica circumstanţele în care Ioana Băsescu a luat credit un milion de euro de la CEC Bank pentru a cumpăra pământ în localitatea Nana, Călăraşi. Premierul Ponta l-a acuzat pe preşedintele Băsescu că s-a folosit de instituţiile statului în folosul fiicei sale şi a cerut ca achiziţionarea terenului să fie anchetă urgent.