Preda: Ponta s-a întors din China precum Ceauşescu din Coreea de Nord

Europarlamentarul Cristian Preda scria sâmbătă pe blogul personal că pesediştii au reuşit o contra-performanţă politică cu efecte asupra relaţiilor bilaterale, dar şi asupra poziţiei noastre în UE, ceea ce reflectă faptul că „pesediştilor nu le pasă”.
Congresul PPE de la Bucureşti.În imagine Cristian Preda. (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
24.11.2013

Europarlamentarul Cristian Preda scria sâmbătă pe blogul personal că pesediştii au reuşit o contra-performanţă politică cu efecte asupra relaţiilor bilaterale, dar şi asupra poziţiei noastre în UE, ceea ce reflectă faptul că „pesediştilor nu le pasă”.

O mare reuniune este pe cale să înceapă marţi la Bucureşti - Summitul de Cooperare China-Europa Centrală şi de Est, la care vor participa premieri şi înalţi reprezentanţi din 16 ţări europene, 400 de jurnalişti, 1.000 de oameni de afaceri, dintre care 300 chinezi. Miza este mare pentru ţara noastră.

„Joi, premierul a anunţat că va găzdui o reuniune a ţărilor din Estul Europei care-l va avea drept invitat principal pe premierul Chinei. Mediile diplomatice de la Bruxelles au acuzat faptul că, în acest fel, România face jocurile Chinei, interesată de o divizare a blocului comunitar. Pesediştilor nu le pasă. De altfel, o delegaţie a PSD a vizitat recent China. S-au întors de acolo precum Ceauşescu din Coreea de Nord acum 40 de ani: seduşi”, a declarat Cristian Preda.

„Credibilitatea lui dottore în Europa scade pe zi ce trece şi va fi foarte greu ca ea să fie refăcută, după ce aventura USL se va fi încheiat”, a concluzionat Preda.

Două titluri au circulat în presa occidentală - „China intră în Europa prin Est” şi „China încearcă divizarea Uniunii Europene prin România” - un semnal clar că există temeri referitoare la evenimentul care este pe cale să înceapă la Bucureşti. Premierul Chinei, alături de un batalion oameni de afaceri, vin pregătiţi să investească miliarde de euro în România - o tactică şi este numită de analişti „dezbină şi cucereşte” care vizează UE.

Desigur că premierul s-a arătat foarte deschis faţă de chinezi, pregătindu-le proiecte în valoare totală de 8,5 miliarde de euro gata pentru negocieri. Guvernul a aprobat miercuri nouă memorandumuri ce urmează a fi negociate cu reprezentanţii Chinei. Cele mai importante vizează energia, agricultura şi infrastructura.

Chinezii sunt dispuşi să construiască reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă - obiectiv strategic al ţării noastre. Dar evident că totul are un cost. În cazul României costul este pachetul majoritar de acţiuni pe care Ponta nu a ezitat sa îl ofere Chinei. Genul acesta de colaborări au îngrijorat UE care le cere ţărilor participante la reuniune ca în negocierile cu China să nu treacă peste liniile directoare de negociere stabilite la nivel UE. De asemenea, UE a solicitat statelor membre să informeze Bruxelles-ul cu privire la eventualele acorduri încheiate cu China.

Uniunea Europeană suspectează China că aplică o strategie de tip „divide et impera” vrând să intre cu forţă pe piaţa europeană, dar nu în condiţii pe care să le negocieze cu Uniunea, ci mai degrabă prin intermediul unor acorduri "flexibile" cu guvernele est-europene, care sunt vulnerabile din cauza crizei şi ar putea ceda în faţa promisiunilor de investiţie masivă a chinezilor în ţările lor.

UE se teme că ţările estice, din cauza nevoii lor de investiţii, vor micşora standardele şi vor accepta acorduri dezavantajoase pentru UE, care ar putea da ulterior Chinei o poziţie mult mai puternică la viitorul acord de investiţii dintre China şi Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor