Băsescu: "Da" indexarea pensiilor, "Nu" sponsorizarea baronilor locali

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Băsescu a declarat că nu se va bloca indexarea pensiilor aşa cum ameninţă Ponta că se va întâmpla dacă şeful statului trimite bugetul înapoi în Parlament, iar "românii vor primi la timp pensiile şi salariile". Într-o conferinţă de presă ţinută duminică la Cotroceni, Traian Băsescu a ţinut să precizeze că susţine fără rezerve indexarea pensiilor, acordarea burselor pentru medicii rezidenţi, mărirea salariilor, însă este categoric împotrivă introducerii accizei pe carburanţi, căci "este inadmisibil să pui o asemenea acciză întregii populaţii ca să faci rost de bani pentru "baroni şi baronaşi [locali]."

Traian Băsescu a declarat că "nu va fi nicio consecinţă" a amânării adoptării bugetului de stat.

"Susţin fără rezerve indexarea pensiei cu 3,76% şi chiar dacă nu aş susţine, este în lege, deci trebuie făcută. Susţin acordarea burselor suplimentare pentru medicii rezidenţi şi creşterea cu 10% a salariilor cadrelor didactice, aşa cum Guvernul şi-a propus. Este un lucru foarte bun creşterea salariului minim de la 800 lei la 850 lei şi apoi, în etapa a doua, la 900 lei, pentru că asta aduce venituri suplimentare.", a declarat Băsescu duminică, la Cotroceni.

Băsescu nu susţine însă acciza pe carburanţi şi şi-a reiterat intenţia de a trimite bugetul înapoi în Parlament dacă nu se renunţă la această taxă şi, în extremis, de a ataca legea bugetului la CCR, atrăgând din nou intenţia că acciza pe carburanţi nu e necesară, acciza reprezentând, de fapt, doar o manieră de a face rost de bani pentru "baronii şi baronaşii locali" şi pentru campania electorală de anul viitor. a afirmat Băsescu.

"O spun în mod categoric: dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil, voi trimite înapoi bugetul de stat. După care, este foarte posibil sa îl atac şi la Curtea Constituţională, dacă voi găsi în el, în forma finală, motive. Cred că această acciză suplimentară nu are ce să caute. Încerc de zile în şir, împreună cu consilierul economic, să găsim soluţii. E uşor să spui demagogic 'nu vreau acciză la benzină' dacă nu ai soluţii. Or, eu cred că sunt soluţii şi sunt soluţii mult mai multe în buget, dar trebuie discutat cu cei care urmează să facă cheltuielile pentru a vedea unde sunt excedente", a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Băsescu şi-a afirmat deschiderea pentru discuţii cu Parlamentul şi Guvernul pe subiectul accizei, căci, în viziunea lui, introducerea acestei taxe ar avea acelaşi efect de frânare a economiei pe care l-a avut creşterea TVA-ului în 2010.

Dacă nu se ajunge la o concluzie comună, Băsescu va trimite bugetul înapoi în Parlament şi dacă nici aşa nu se rezolva nimic, îl va ataca la CCR.

"Ei [Guvern, Parlament etc.] ştiu care sunt intenţiile mele, nu le-am ţinut secrete. Ori vin să ajungem la concluzie comună, ori merg înainte, îl votează, îl retrimit înapoi, stau la Parlament şi îşi exprimă punctul de vedere asupra punctului meu de vedere, aşteaptă să iasă Curtea Constituţională. Nu văd o problemă. Se pot clarifica toate, dacă vrem să nu facem circ, dar cel mai mare rău ar fi să dăm drumul la această acciză suplimentară", a mai spus Traian Băsescu.

Declaraţiile lui Traian Băsescu au fost urmate de o intervenţie halucinantă a purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, care a afirmat pe contul său de Facebook că preşedintele "era beat."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne