Băsescu, despre Nana: Achiziţia s-a făcut corect. Firea să se ocupe de ce se întâmplă pe moşia soţului

Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
14.04.2014

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat duminică, la Realitatea TV, că va sta la dispoziţia Parchetului, ca şi fiica sa Ioana Băsescu, pentru a da informaţii despre terenul din comuna Nana, iar senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului".

"E o prostie ce spune (Gabriela Firea, n.r.). Nu te poţi lua după o doamnă a cărei instruire este rezultată din citit de pe prompter vreo zece ani. Trebuie să ştii puţin drept. Acolo a fost o cumpărare cinstită, cu credit, luat de la o firmă care a anunţat că vrea să vândă pământul, la un preţ care e preţul pieţei" , a declarat şeful statului.

Preşedintele a precizat că, dacă sunt suspiciuni, atât el, cât şi şi fiica sa vor sta la dispoziţia Parchetului pentru orice investigaţie.

"Şi mâine, şi în noaptea asta, după ce plecăm de aici, dacă sună procuratura şi spune: Domnule preşedinte, vrem să lămurim, că aţi făcut nişte declaraţii (...) Eu mă duc acolo şi dau declaraţii. Fiica mea se duce acolo şi dă declaraţii, să lămurească treaba la Parchet. Nu avem nicio problemă".

Traian Băsescu a ţinut să arate că achiziţionarea este absolut corectă, pentru că nu a avut niciun intermediar la mijloc, nu a fost nimic care să implice primăria sau prefectura, ci a fost pur şi simplu vânzare - cumpărare între două persoane private, între Ioana Băsescu şi proprietarul italian.

Traian Băsescu a afirmat, totodată, că senatorul PSD Gabriela Firea este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist" şi ar fi mai bine dacă s-ar ocupa de ograda soţului ei, pentru că acolo se întâmplă lucruri ciudate.

"Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu.

În legătură cu constatarea reprezentanţilor comisiei Nana că firma italiană care a vândut terenul era în inactivitate, preşedintele Băsescu a spus: "Câtă minte să ai, când contractul este la comisie, de vânzare-cumpărare, şi hârtiile de la cadastru, să spui aşa ceva. Păi ce, pământul ăla s-a vândut pe chitanţă? S-a vândut pe contract de vânzare - cumpărare. Plus că, la vânzările de terenuri agricole, nu se aplică TVA, conform Codului Fiscal".

"Asta e, dacă te bagi unde nu ştii", a mai comentat Băsescu.

Miercuri, într-o conferinţă de presă, membrii Comisiei parlamentare Călăraşi au prezentat concluzia că deoarece societatea de la care Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la Nana era inactivă la data încheierii tranzacţiei, contractul de achiziţie este lovit de nulitate.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a afirmat că la data semnării contractului de vânzare-cumpărare dintre Berfige SRL şi Ioana Băsescu, societatea italiană nu mai era activă.

Firea suţine că inactivitatea firmei a fost declarată de Fisc şi, potrivit legii, toate contractele încheiate de aceasta, inclusiv cel din 9 septembrie 2013, sunt lovite de nulitate. Aceasta a susţinut că societatea Berfige nu putea face tranzacţii deoarece fusese declarată inactivă la data de 24 august 2012, în urma nedepunerii bilanţurilor contabile.

Firea s-a referit la Legea societăţilor comerciale, potrivit căreia nicio persoană sau instituţie nu poate accepta facturi de la societăţi care sunt inactive.

Preşedintele comisiei, Mihai Fifor a precizat că raportul va fi depus, miercuri, la Birourile permanente reunite, urmând să fie prezentat plenului peste două săptămâni.

Guvernul va sesiza Parchetul în cazul restituirilor de terenuri din comuna Nană (judeţul Călăraşi), arătând că unele operaţiuni din anii anteriori prezintă nereguli şi că, în septembrie 2013, un teren a fost vândut unei "persoane fizice" de către o firmă declarată inactivă.

Concluziile sunt cuprinse în raportul Corpului de control al premierului, care a efectuat un control la Primăria Comunei Nana pe tema respectării prevederilor legale în ce priveşte reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate în extravilanul comunei.

Răspunsul Ioanei Băsescu

Ioana Băsescu a precizat, miercuri, în punctul de vedere transmis faţă de decizia Comisiei parlamentare de anchetă Călăraşi, că inactivitatea societăţii de la care a achiziţionat terenul din Nana nu poate fi sancţionată cu nulitatea actului încheiat.

Ioana Băsescu menţionează că "normele legale incidente contribuabililor inactivi nu sancţionează cu nulitatea operaţiunile efectuate de aceştia în perioada de inactivitate, ci doar le aplică un regim fiscal special".

În acest context, aceasta menţionează că în Codul de Procedură Fiscală al României, cu modificările şi completările corespunzătoare, "se conferă, chiar şi neiniţiaţilor, o definiţie facilă, clară, neechivocă a calităţii de contribuabil inactiv" şi explică faptul că legea permite expres societăţilor declarate inactive să desfăşoare activităţi economice.

"Astfel, orice persoană sau entitate cu minime cunoştinţe de limba română şi cu un nivel mediu al capacităţilor intelectuale poate înţelege, lecturând textele de lege la care articolul anterior citat face referire (art. 11 alin. (11) şi 12 din Codul fiscal) la faptul că legea permite expres societăţilor declarate inactive să desfăşoare activităţi economice; Codul Fiscal reglementează, pentru acest tip de contribuabil, în această ipoteză specială, un tratament fiscal aparte, după cum urmează: 'Art. 11. Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal (1)(11) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite în România, declaraţi inactivi conform art. 781 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi economice în perioada de inactivitate, sunt supuşi obligaţiilor privind plata impozitelor şi taxelor prevăzute de prezenta lege, dar, în perioada respectivă, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate. [...]", se mai subliniază în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor