Băsescu să plătească pentru amânarea introducerii accizei pe carburanţi, spune Ponta

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.12.2013

Preşedintele Băsescu s-ar putea vedea obligat să ia credit bancar, de la CEC Bank sau de unde va putea, ca să compenseze pierderile suferite de stat prin amânarea introducerii cu trei luni a accizei la carburanţi. Într-o notă plină de "umor", întrebat de jurnalişti de unde va lua bani pentru a compensa veniturile neîncasate de stat ca urmare a neintroducerii accizei, Ponta a răspuns: "De la Administraţia Prezidenţială, că domnul preşedinte a spus că sunt bani".

Întrebarea jurnaliştilor vine ca urmare a anunţului făcut luni de reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa, care a informat că, în viziunea FMI, pentru a asigura atingerea ţintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, se impun măsuri care să compenseze amânarea accizei pe carburanţi, precizând că aceste probleme vor fi discutate în ianuarie, de delegaţia Fondului la Bucureşti, cu autorităţile române.

Declaraţia de mare profesionalism a lui Victor Ponta vine ca o "sancţiune" publică la adresa Preşedintelui Băsescu, care i-a cerut în repetate rânduri Premierului să renunţe la acestă taxă, afirmând că la bugetul de stat există suficiente resurse pentru ca "birul pe carburanţi" să nu fie necesar.

Desigur, când spunea că sunt suficiente resurse la Buget pentru a se putea renunţa fără probleme la acciza pe carburanţi, Băsescu nu se referea la Bugetul Administraţiei Prezidenţiale, care a fost redus, ci la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de Liviu Dragnea, care a fost suplimentat cu 1,2 miliarde pentru a finanţa proiecte pentru care există finanţare de la UE. Şeful statului a acuzat în repetate rânduri că Bugetul a fost gândit de asemenea natură (prin suplimentările acordate lui Dragnea, trimis în justiţie pentru fraudarea referendumului din 2012 şi prin acciza la carburanţi) încât să finanţeze campaniile electorale ale USL de anul viitor.

"Suspendarea aplicării pe termen de 3 luni înseamnă 600 milioane lei mai puţin în bugetul de stat. E o sumă foarte mică în raport cu excesele care sunt în buget, care pot fi ajustate în foarte multe zone ale bugetului, unde sunt bani în exces, fie că vorbim de banii de la ministerul domnului Dragnea, fie la serviciul datorii externe. Sunt resurse foarte mari pentru ca această taxa barbară să nu fie introdusă", a explicat Traian Băsescu pe 18 decembrie, ziua când a promulgat bugetul de stat, ca urmare a unui "compromis politic" în urma căruia introducerea accizei a fost amânată cu trei luni. Băsescu şi-a exprimat atunci convingerea că cele trei luni "vor fi prelungite pentru totdeauna", în urma discuţiilor din ianuarie cu FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor