Băsescu a trimis legea salubrizării înapoi în Parlament
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului spre reexaminare legea privind serviciul de salubrizare a localităţilor 101/2006, ajunsă la promulgare luna trecută. Legea, puternic contestată de ONG-urile de mediu şi de firmele ce acţionează în domeniul colectării şi prelucrării de deşeuri reciclabile se află din nou în dezbaterea Senatului, pentru modificare, informează joi un comunicat al asociaţiei ecologiste "Institutul Verde."
Motivul retrimiterii legii în Parlament a vizat faptul că modul de atribuire a contractelor între municipalităţi şi firmele de salubrizare ar fi încălcat legislaţia privind achiziţiile publice, descurajând libera concurenţă şi transparenţa în delegarea contractelor.
"Considerăm că procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare trebuie să fie realizată pe baza unor criterii care să asigure transparenţă, condiţii de egalitate, nediscriminare şi predictibilitate. Totodată, atribuirea contractelor de delegare trebuie să urmeze respectarea criteriului ofertei celei mai avantajoase atât din punct de vedere al calităţii serviciilor prestate, cât şi cu privire la costul acestor activităţi." explică preşedinţia, printr-un comunicat, motivul pentru care Băsescu a trimis legea spre reexaminare.
Reamintim că ONG-uri de mediu şi firme care acţionează în domeniul colectării şi valorificării materialelor reciclabile au protestat în februarie împotriva legii salubrizării, reclamând că actul normativ, în forma în care a trecut de Parlament, îşi propune să scoată de pe piaţă firmele private care colectau, contra cost, deşeuri reciclabile de la persoane fizice şi companii, pentru ca această activitate să fie efectuată exclusiv de companiile cu "spate politic," care au contracte de salubritate cu municipalităţile.
Mobilizaţi de asociaţia ecologistă "Institutul Verde" companii de colectare, firme autorizate de colectare şi reciclatori privaţi au protestat în faţa Parlamentului, reclamând consecinţele negative ale Legii 101/2006 asupra industriei de colectare şi reciclare din România. Protestatarii au scos în evidenţă faptul că, dacă ar fi promulgată, legea ar favoriza crearea unor monopoluri locale asupra drepturilor de gestionare a deşeurilor şi ar duce la desfiinţarea multor firme şi companii care funcţionează astăzi pe piaţa de colectare şi reciclare, o piaţă estimată la un miliard de euro şi care a generat peste 10.000 de locuri de muncă.
"Legea reprezintă un atentat la una dintre pieţele cele mai dinamice din industria românească, cea a deşeurilor şi reciclării. În condiţiile intrării în vigoare a acestei legi, se va crea cadrul legal şi funcţional pentru ca firmele de salubritate să beneficieze de exclusivitate la o piaţă ce valorează aproape un miliard euro", declara la momentul respectiv dl Silviu Dumitru, secretar al Institutului Verde.
În consecinţă, ONG-urile salută iniţiativa preşedintelui Băsescu de a retrimite legea înapoi în Parlament şi speră că, de această dată, legea va avea o formă care să fie în interesul public:
"Ne bucurăm că legea nu a fost promulgată în forma actuală şi suntem convinşi că acum vor fi luate toate măsurile pentru că ea să capete o formă care să fie în interesul public. Deşeurile sunt o resursă valoroasă şi printr-o gestionare corectă, pot sta la baza unei industrii puternice, care să genereze creştere economică şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşe. Dar pentru acest lucru, avem nevoie de o piaţă echilibrată şi de sprijinul tuturor actorilor din acest sistem, fie că vorbim de firmele de salubritate, colectori privaţi sau reciclatori", a declarat pe 13 martie Silviu Dumitru, Secretar al Institutului Verde.