Barroso cere Rusiei să nu adopte ”măsuri punitive” împotriva Rep. Moldova şi a Georgiei

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso - la Bruxelles
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso - la Bruxelles (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Şeful Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a îndemnat, joi, Rusia să nu adopte ”măsuri punitive” împotriva Rep. Moldova şi a Georgiei odată cu semnarea viitorului acord de asociere cu Uniunea Europeană de către cele două state.

Republica Moldova şi Georgia plănuiesc să semneze ”acordul de asociere” în domeniul politic şi comercial cu Uniunea Europeană pe 27 iunie. Totuşi, Rusia a lansat o serie de ameninţări la adresa celor două naţiuni pro-europene.

Fără să menţioneze conflictul din Ucraina, Barroso a asigurat Rusia că nu are motive să se simtă ameninţată de asocierea cu Uniunea Europeană a celor două.

”Acordul de asociere este un acord pozitiv menit să acorde mai mult elan stabilirii relaţiilor internaţionale ale Moldovei şi este menit să intre în competiţie sau să intervină împotriva relaţiilor deţinute de Moldova cu ceilalţi parteneri, în particular cu Rusia”, a declarat acesta.

Liderul european a încurajat Chişinăul să sporească relaţiile economice cu Rusia, cerând Moscovei să nu adopte nicio măsură prin care să penalizeze semnarea acordului de către Moldova.

”Aşa că fac apel la Rusia să profite de noile oportunităţi şi să nu adopte măsuri punitive după semnarea şi implementarea acordului cu Moldova. Nu există nici un motiv economic şi nici o justificare legală pentru un astfel de comportament”, a declarat Barroso.

De la Tbilisi, Barroso a declarat că întărirea legăturilor comerciale cu Europa, inclusiv aderarea la o zonă de comerţ liberă, va aduce prosperitate şi stabilitatea.

”Preşedintele rus (Vladimir) Putin mi-a transmis mie şi colegului meu, preşedintele Consiliului European preşedintele Van Rompuy că Rusia nu intenţionează să efectueze nici un fel de acţiune negativă împotriva Georgiei, când Georgia semnează acordul cu Uniunea Europeană”, a declarat Barroso într-o conferinţă cu preşedintele georgian Georgi Margelaşvili.

”Sper că preşedintele Putin îşi va respecta cuvântul”, a declarat acesta.

Barroso a făcut apel către Rusia să se ”implice constructiv cu Ucraina şi să propună paşi concreţi în eforturile de descaladare”.

Presiunile Rusiei împotriva Moldovei şi a Georgiei sunt mai reduse decât măsurile adoptate de Moscova împotriva Ucrainei.

Sub presiunea rusă, preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat să semneze acordul de asociere cu UE. În schimbat, asta a provocat protestele de la Kiev ce s-au încheiat cu schimbarea guvernului. Ulterior, Rusia a invadat Ucraina, anexând Crimeea şi trimiţând forţe armate în regiunile estice ale Ucrainei.

Ministrul rus de Externe Grigori Karasin a anunţat că Moscova este nemulţumită de decizia Moldovei, avertizând că va exista ”un test serios” pentru Chişinău iar relaţiile economice dintre cele două se vor ”complica”.

Într-un mod similar, purtătorul de cuvânt al ministrul rus de Externe Alexander Lukaşevici a avertizat Georgia cu ”posibile consecinţe” în cazul în care va semna acordul cu Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe