Rusia şi declinul democraţiei din fostele republici sovietice

Cel mai recent raport al organizaţiei americane avertizează asupra declinului democraţiei din spaţiul fostelor republici sovietice, subliniind în acelaşi timp rolul crucial jucat de Rusia în această privinţă.
Roxana Rădulescu
12.06.2014

alte articole

Preşedintele rus Vladimir Putin. (MIKHAIL METZEL / AFP / Getty Images)
Roxana Rădulescu
12.06.2014

Cel mai recent raport al organizaţiei americane Freedom House avertizează asupra declinului democraţiei din spaţiul fostelor republici sovietice, subliniind în acelaşi timp rolul crucial jucat de Rusia în această privinţă.

Raportul anual al Freedom House analizează situaţia din 29 de ţări din spaţiul ex-sovietic, Balcani şi Europa Centrală, concluzia principală a studiului fiind aceea că Rusia a adus regiunea la "un nivel nou, alarmant, de represiune a democraţiei".

"Rusia simbolizează declinul dramatic al indicatorilor democratici analizaţi de raport şi, în acelaşi timp, reprezintă principala cauză de declin a democraţiei", consideră Sylvana Habdank-Kolaczkowska, directorul proiectului Freedom House, relatează Europa Liberă. Potrivit raportului, şi anul 2013 a adus un declin al democraţiei din regiune, 16 dintre ţările studiate înregistrând o retrogradare, cinci urcând pe o poziţie mai bună în top în timp ce restul de opt nu au suferit nicio modificare.

Chiar şi în privinţa gradului de corupţie din zonă s-au înregistrat creşteri ale fenomenului, jumătate dintre cele 10 state membre UE analizate în raport primind un calificativ mai prost decât în 2013 decât în anul precedent. În ceea ce priveşte situaţia din cele 12 state foste sovietice, democraţia înregistrează un declin major de mai bine de un deceniu, 80% din populaţia regiunii trăind sub un regim autoritar.

Nu în ultimul rând, raportul avertizează asupra "politicii de represiune derulate în mod activ de Kremlin", folosindu-se de o serie de legi noi prin care sunt hărţuiţi reprezentanţii societăţii civile şi prin care mass-media devine tot mai controlată de către stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor