Zăngănitul viitorului: bombardiere strategice ale Rusiei declanşează sistemele anti-aeriene ale SUA
alte articole
Patru bombardiere strategice ruse au declanşat sistemele de apărare anti-aeriană ale Statelor Unite în timpul unor manevre desfăşurate în apropiere de Alaska, săptămâna aceasta. După interceptarea acestora de către Forţele Aeriene Americane, două din cele patru bombardiere ruse Tu-95 H s-au apropiat la 80 de kilometri de coasta Californiei, a anunţat, miercuri, Comandamentul de Apărare Aerospaţială (NORAD) al Statelor Unite, conform Washington Free Beacon.
”Ultima oară când am văzut ceva asemănător cu doi ani în urmă a fost 4 iulie”, a declarat căpitanul marinei Jeff Davis, purtător de cuvânt al NORAD.
Davis spune că ultima incursiune a unui Tu-35 H a început, luni, când radarul a detectat patru bombardiere zburând spre zona aeriană a Statelor Unite, în apropiere de insulele vestice Aleutine.
Două avioane de vânătoare ale Forţelor Aeriene americane F-22 au fost ridicate şi au interceptat bombardierele deasupra insulelor Aleutine.
După ce au fost interceptate, două din cele patru avioane ruse s-au întors spre baza rusă din Estul Îndepărtat. Celelalte două avioane Tu-35 au zburat spre sud-est ajungând în zona de apărare aeriană a Statelor Unite din apropierea coastei Californiei de Nord.
Statele Unite a ridicat două avioane supersonice F-15 şi au interceptat bombardierele care s-au apropiat la aproximativ 80 de kilometri de coastă.
Oficialii departamentului de Apărare spun că cele patru bombardiere erau susţinute de două transportoare de combustibil IL-78.
Aparatul de zbor Tu-95 H are o rază lungă de acţiune şi este capabil să transporte rachete nucleare de croazieră. Celelalte versiuni sunt echipate cu senzori pentru colectarea de informaţii şi armament de război electronic şi străbat aproximativ 15.000 de kilometri cu un rezervor de combustibil.
Davis spune că aparatul de zbor ”s-a comportat profesionist” iar bombardierele păreau să efectueze o misiune de antrenament.
”Efectuează nişte exerciţii de rază lungă în timpul verii şi este ceva neobişnuit pentru acestea să fie mai active în această perioadă”, a declarat acesta. ”Am considerat că acestea făceau parte din antrenament. N-au intrat în spaţiul aerian teritorial”.
Incursiunile bombardierelor sunt considerate ultima provocare nucleară a Moscovei pe fondul tensiunilor ce au urmat anexării militare a peninsulei Crimeea. Fostul General al Forţelor Aeriene americane Thomas McInerney, fost comandant al Comandamentului de Apărare Aerospaţială, citat de Freebeacon, spune că nu-şi poate aminti un caz în care bombardierele strategice ruse s-au mai apropiat atât de mult de coasta Statelor Unite.
”Vedem din nou acordul de dezarmare unilateral ascuns de administraţia Obama, dar cunoscut de Putin, invitând incursiunile ruse”, a declarat McInerney.
Mulţi oficiali de la Washington, inclusiv cei din departamentul de Apărare, sunt de părere că Barack Obama respectă un acord unilateral de dezarmare semnat cu Rusia, bănuieli confirmate prin multiplele favoruri oferite Moscovei de Casa Albă de la venirea preşedintelui Obama.
”Nici în momentul cel mai intens al Războiului Rece nu îmi amintesc să se fi apropiat atât de mult. Această misiune trebuia aprobată de Putin. El doar îşi arată dispreţul pentru preşedintele Obama, imediat după ce s-a întâlnit cu el în Normandia în urmă cu o săptămână”, a declarat McInerney.
McInerney consideră că nici un preşedinte american nu a fost tratat cu o asemenea lipsă de respect în toată istoria Statelor Unite.