Baronul PSD Ionel Arsene se spală pe mâini după tragedia de la Piatra Neamţ şi dă vina pe Ministerul Sănătăţii
alte articole
Preşedintele Consiliului Judeţean Piatra Neamţ, pesedistul Ionel Arsene, a încercat, la emisiunea Marius Tucă Show, să se spele pe mâini de tragedia de la Spitalul Judeţean din localitate şi să dea vina pe Ministerul Sănătăţii, condus de liberali.
“Tragedia s-a întâmplat la etajul doi. Aici avem trei saloane de Terapie Intensivă şi o rezervă. Într-unul dintre saloane s-a întâmplat. Incendiul s-a întâmplat unde erau pacienţi în stare gravă, intubaţi. Celelalte victime au fost transferate, ulterior, către alte unităţi spitaliceşti. [...] Acuzaţiile se aduc spitalului. Acolo, prefectul spune că s-au făcut modificări şi au fost transferaţi pacienţi fără ca DSP să ştie. Noi, Consiliul Judeţean, doar finanţăm spitalele. Coordonarea spitalelor se face de către Ministerul Sănătăţii prin DSP. Noi doar finanţăm spitalele. Mai ales dacă e spital suport Covid, sută la sută s-a ocupat Ministerul Sănătăţii. Managerul nu intervine”, a afirmat Arsene.
Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a anunţat duminică, într-un comunicat de presă, că pentru mărirea capacităţii secţiei ATI de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul 2, prin construirea unui perete, iar reconfigurarea secţiei ATI şi mutarea pacienţilor covid pozitivi de la etajul III la etajul II a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020.
Întrebat despre aceste modificări, Arsene a răspuns:
“Pentru că trebuia să mute responsabilitatea de la Min. Sănătăţii la administraţia locală. Ăsta a fost motivul pentru care au făcut asta. Ei spuneau încă din 4 noiembrie că mută pacienţii de la 3 la 2. Ei se ocupau de această chestiune. DSP făcea asta. Eu doar finanţez spitalul judeţean. Spitalul este în subordinea Min. Sănătăţii. [...] Nu există modificări în salonul care a ars. Acel paravan a fost făcut la indicaţiile DSP. Peretele despărţitor a fost făcut cu acordul DSP, pentru că erau pacienţi non-Covid care necesitau îngrijire de tip Terapie Intensivă. Peretele nu era de mult timp”.
De asemenea, Arsene a afirmat că a investit multe milioane de lei în Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, adăugând că în prezent spitalul are “tehnologie de ultimă generaţie” şi că a cumpărat tot ceea ce i-au cerut medicii.
În ceea ce priveşte faptul că Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a avut opt manageri în ultimele luni, Ionel Arsene a oferit următoarea explicaţie:
“Domnul Mocanu a stat până a fost numit nebunia cu Covid. Şi-a dat demisia pentru că avea diabet. Imediat, l-am numit pe dr. Apostoaie, care era directorul spitalului de la Tg. Neamţ, un medic foarte bun şi un foarte bun manager. La 4 zile după ce l-am numit, unităţile sanitare au trecut la Ministerul Sănătăţii. A venit ministrul Tătaru la Piatra Neamţ, l-a demis fără niciun motiv. L-au demis pe Apostoaie. M.T.: Asta e o glumă... I.A.: Nu, nu e o glumă. L-a demis fără nicio explicaţie. L-a demis pe Apostoaie şi l-a pus pe Margoci. Margoci a demisionat după puţin timp. Un foarte bun medic şi manager. Şi-a dat demisia pentru că nu mai suporta presiunile politice".
Totodată, liderul PSD a adus în discuţie spitalul modular de la Leţcani, susţinând că, în cazul în care ar fi prim-ministru, ar multiplica acest spital în 40 de judeţe.
“În tot acest timp, exista spital modular la Leţcani. Ideea a pornit când a început pandemia. Avem spital de luni de zile. A fost închis pentru că Ministerul Sănătăţii l-a ţinut închis pe considerente politice. Sunt două luni de zile de când urlu la toate televiziunile. Dacă am vreo vină, este că nu m-am legat cu lanţuri în faţa Guvernului. Dacă aveam deschis acel spital modular, noi n-am fi avut acea tragedie la Piatra Neamţ. Din seara în care s-a întâmplat tragedia, acel spital a devenit funcţional. Are 250 de paturi, din care 103 pe ATI. Este cea mai mare unitatea spitalicească cu paturi ATI. Dacă azi aş fi prim-ministru, aş multiplica Leţcaniul în 40 de judeţe. Avem bolnavi cronici care nu pot fi trataţi din cauza Covid. Toţi oamenii politici ar trebui să vadă gestionarea pandemiei prioritate zero. Prim-ministrul a dat 500 şi ceva de milioane pe măşti dar, de banii ăştia, ar fi putut să facă spitale modulare”, a mai afirmat Arsene.
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis susţine că vinovatul moral pentru tragedia de la Piatra Neamţ sunt “autorităţile locale pesediste care au aplicat după ureche măsurile de la centru, în spirit electoral”, iar premierul Ludovic Orban a subliniat că ceea ce s-a întâmplat acolo “ţine de managementul unui spital şi de deciziile care s-au luat în ceea ce priveşte funcţionarea unei secţii de terapie intensivă”.
La Spitalul Judeţean la care a izbucnit incendiul era manager Lucian Micu (care între timp şi-a dat demisia). Micu, fost primar al oraşului Roman, a fost pus la şefia spitalului de către preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, printr-o decizie din 28 octombrie, după ce la conducerea unităţii spitaliceşti s-au perindat nu mai puţin de opt manageri în zece luni, între care şi patronul unei firme de pompe funebre. Toate aceste numiri au avut loc într-o perioadă extrem de grea din cauza pandemiei de coronavirus.
Actualul manager al Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, cu puţin timp înaintea alegerilor locale de anul acesta a fost demis din funcţia de primar (ales pe listele PNL) de către prefect după ce ANI şi, ulterior, două instanţe, au constatat că este incompatibil. În tentativa de a candida, el a trecut la PSD, însă o hotărâre judecătorească l-a scos definitiv din cursă. Pentru a putea fi numit la şefia spitalului din Piatra Neamţ, s-a recurs la un tertip, Micu fiind numit în funcţia de consilier juridic pentru câteva zile, în baza unei ordonanţe ce vizează angajările în perioada de urgenţă şi alertă.
Reamintim că, sâmbătă, la secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, a izbucnit un incendiu care a luat viaţa a 12 pacienţi Covid intubaţi şi a dus la rănirea gravă a mai multor persoane, dintre care patru cadre medicale, inclusiv a unui medic care a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 în timp ce s-a aruncat în flăcări pentru a salva persoanele internate acolo.