Banii confiscaţi de la Luca Filat în Anglia vor fi utilizaţi pentru persoanele cu dizabilităţi

Bancnote de 10 lire sterline.
Bancnote de 10 lire sterline. (Captură Foto)

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, şi ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, Steven Fisher, au semnat marţi un Memorandum de înţelegere între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Regatului Unit cu privire la returnarea fondurilor ilicite, confiscate de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, prin ordinul instanţelor din Regatul Unit.

Documentul prevede returnarea sumei confiscate, în valoare totală de 458.068 lire sterline. Fondurile vor fi utilizate pentru angajarea a peste 550 de asistenţi personali pentru persoanele cu dizabilităţi severe. Proiectul va fi gestionat de Agenţia Naţională de Asistenţă Socială.

„Mijloacele vor fi folosite pentru a angaja asistenţi personali pentru persoanele cu dizabilităţi severe, pe lângă cei aproape 6 000 de asistenţi personali care activează astăzi.

Acesta este cu siguranţă un pas înainte către îmbunătăţirea nivelului de trai pentru persoanele vulnerabile”, a declarat Marcel Spatari, potrivit unui comunicat al Guvernului Republicii Moldova.

Monitorizarea gestionării fondurilor returnate va fi asigurată de Keystone Moldova, o organizaţie a societăţii civile, specializată în protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Luca Filat a ajuns în vizorul autorităţilor de la Londra în 2018, fiind forţat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline. Conturile acestuia au fost îngheţate în luna mai 2018, în conformitate cu prevederile legii, după ce anchetatorii financiari britanici au suspectat că banii provin din activităţile ilegale ale tatălui său.