Profesorul Marius Balo rămâne în iadul puşcăriilor chineze. Avocaţii lui acuză statul român

(fundatia-doinacornea.ro)

Profesorul clujean Marius Balo, condamnat la opt ani de închisoare în China, îşi va ispăşi întreaga pedeapsă în iadul puşcăriilor chineze, aceasta deşi în ianuarie 2020 România a obţinut acordul oficial al statului chinez pentru transfer. Transferul clujeanului într-un penitenciar din ţară nu a mai avut loc iar avocaţii lui susţin că acest lucru s-a întâmplat din cauza "ignoranţei şi a nepăsării autorităţilor din România".

"Datorită ignoranţei şi a nepăsării autorităţilor din România, clujeanul Marius Balo, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox, întemniţat de peste 6 ani într-un penitenciar din China urmează să fie eliberat doar la executarea integrală a pedepsei, respectiv în data de 27 martie 2022. În mod normal, dacă autorităţile din România şi-ar fi îndeplinit atribuţiile, Marius Balo ar fi fost la acest moment cel mai probabil liber beneficiind de liberare condiţionată", anunţă casa de avocatură Iordăchescu şi Asociaţii care îl reprezintă pe clujean.

Redăm comunicatul casei de avocatură:

"Societatea Civilă de Avocaţi 'Iordăchescu & Asociaţii', care reprezintă prin echipa de avocaţi Eugen Iordăchescu şi Ioana Bonda cazul profesorului român Marius Balo, a trimis în ianuarie (a.c.), o cerere către Preşedintele României Klaus Iohannis pentru implicarea activă în procedurile de preluare din Republica Populară Chineză a cetăţeanului român Marius Balo. Această cerere a venit în urma conferinţei de presă din data de 29.11.2020, în care Preşedintele Klaus Iohannis afirma cu privire la situaţia cetăţeanului român Marius Balo: 'eu cred că se poate face ceva, mă documentez şi o să vă spun părerea mea!'. Din păcate, până în prezent, nu s-a făcut nimic cu privire la cazul lui Marius Balo.

Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori, a recunoscut hotărârea de condamnare pronunţată de instanţa chineză şi a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, autorităţile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia.

'La data de 09.01.2020, ni s-a comunicat faptul că Ministerul Justiţiei al Republicii Populare Chineze şi-a dat acordul la transferarea domnului Balo Marius, fiind îndeplinite toate condiţiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne', afirma Ioana Bonda, Avocat Iordăchescu & Asociaţii.

În 15 ianuarie 2020, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol, ca urmare a solicitării societăţii de avocatură 'Iordăchescu şi Asociaţii' din data de 13.01.2020, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetăţeanului român Marius Balo au fost iniţiate, data transferării efective în ţară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

'Din luna ianuarie 2020 şi până în luna septembrie 2021 autorităţile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a cetăţeanului român Marius Balo!', afirma Av. Eugen Iordăchescu.

În aceste condiţii, societatea de avocatură SCA 'Iordăchescu şi Asociaţii' a revenit cu adrese pe parcursul anilor 2020/2021 la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională în vederea urgentării demersurilor de preluare a cetăţeanului român Marius Balo din Republica Populară Chineză. La aceste solicitări s-a dat de fiecare dată acelaşi răspuns din partea Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, în sensul că nu a intervenit nicio modificare privind măsurile restrictive impuse de autorităţile chineze. Prin urmare transferul persoanei în cauză nu a putut fi realizat până în prezent (adresă din data de 06.08.2021).

'Este de neconceput ca din data de 01.10.2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare şi a dispus transferarea cetăţeanului român Marius Balo în România în vederea executării restului de pedeapsă, statul să nu se implice în mod activ în această chestiune, adoptând o poziţie pasivă şi aşteptând ca într-un final Balo Marius să-şi execute întreaga pedeapsă în Republica Populară Chineză. Nu e acceptabil ca România să se manifeste astfel'”, încheie Av. Eugen Iordăchescu.

Reamintim că, acuzat că în schimbul a 80 de dolari, ar fi ajutat o reţea infracţională să înşele statul chinez, profesorul clujean Marius Balo a fost închis din 2014 în China, în condiţii greu de imaginat: "Am trecut prin torturi şi umilinţe de care mă doare să îmi amintesc", spunea clujeanul într-un mesaj trimis acasă.

În ianuarie 2020, după ani în care Balo a suferit în puşcăriile unui stat pentru care drepturile omului sunt o glumă sinistră, România a obţinut acordul oficial al statului chinez pentru transfer, însă transferul nu a mai avut loc.

În noiembrie 2020, Epoch Times a ridicat problema transferului profesorului clujean în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, iar preşedintele Iohannis ne-a transmis, ulterior, că aducerea lui Marius Balo în ţară nu a fost posibilă deoarece comisia penitenciarului din China, unde este închis acesta, nu s-a mai întrunit pentru a stabili perioada de transfer în care românul poate fi preluat pentru a fi adus acasă.

Deci, practic, potrivit răspunsului Administraţiei Prezidenţiale, China şi-a dat acordul de formă, dar apoi n-a mai făcut paşii necesari pentru ca Balo să poată fi efectiv preluat. Şeful statului mai transmitea că România va continua demersurile pentru aducerea clujeanului în ţară. Mai multe informaţii puteţi accesa aici.

La finele lui martie 2021, redacţia noastră s-a interesat din nou, de data aceasta la MAE şi Ministerul Justiţiei despre demersurile pentru aducerea lui Balo în ţară. Ambele ministere au transmis că fac demersuri. Din răspunsul MAE reiese însă că partea chineză invocă pandemia pentru nefinalizarea procedurilor de transfer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne