Asociaţie de jurnalişti cere Chinei eliberarea a 11 persoane care au transmis fotografii despre pandemie ziarului Epoch Times

Poliţie în Beijing, China (Greg Baker/AFP via Getty Images)
Eva Fu
26.08.2021

Un grup de susţinere a jurnaliştilor din toată lumea solicită eliberarea a 11 cetăţeni chinezi care au fost arestaţi după ce au transmis fotografii despre situaţia din primele zile ale focarului de virus Wuhan către ediţia în limba chineză a Epoch Times.

Cei 11 sunt practicanţi Falun Gong, o disciplină spirituală puternic persecutată de regimul comunist din 1999. Cei 11 au fost plasaţi într-un centru de detenţie chinez în aşteptarea procesului de mai bine de un an de la arestarea lor, în iulie anul trecut.

Autorităţile regimului comunist de la Beijing i-au acuzat iniţial că „folosesc o religie eretică pentru a sabota forţele de ordine”, o acuzaţie adusă adesea practicanţilor Falun Gong, dar şi creştinilor chinezi care frecventează biserici neaprobate de Partidul Comunist. Infracţiunea se pedepseşte cu închisoarea pe viaţă, potrivit Procuraturii Populare Supreme, principalul organ de urmărire penală al Partidului.

În afară de apartenenţa lor la disciplina Falun Gong, furia autorităţilor s-a datorat aparent eforturilor lor de a publica fotografii şi informaţii în primele zile ale focarului COVID-19 legate de restricţiile din China.

Xie Yanyi, unul dintre avocaţii apărării implicaţi în caz, a declarat într-o scrisoare deschisă din 23 august către autorităţi că un rechizitoriu din aprilie a acuzat deţinuţii că „au făcut fotografii şi le-au încărcat pe site-uri din afara Chinei între februarie şi iunie 2020”. Procuratura chineză a acuzat, de asemenea, grupul că organizează adunări în locuinţele personale, potrivit lui Xie.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, un grup din New York care susţine libertatea presei, a declarat că cei 11 au fost acuzaţi pentru că au trimis materiale către Epoch Times, citând o persoană familiarizată cu cazul.

"China trebuie să înceteze să-i împiedice pe cetăţenii săi să raporteze ştiri şi să publice fotografii despre restricţiile COVID-19", a declarat Steven Butler, coordonatorul programului Asia al grupului, într-o declaraţie din 24 august.

„Cele 11 persoane arestate pentru că au trimis fotografii şi informaţii la Epoch Times ar trebui eliberate imediat din închisoare, iar toate acuzaţiile ar trebui anulate”, a mai afirmat acesta.

Xu Na, în vârstă de 50 de ani, unul dintre practicanţii reţinuţi, este poetă şi pictor. Ea şi-a pierdut soţul din cauza persecuţiei în urmă cu mai bine de zece ani, după ce ambii au fost arestaţi pentru credinţa lor cu câteva luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing, în 2008, potrivit Minghui.org, un site dedicat documentării campaniei desfăşurate de Partid împotriva Falun Gong.

Soţul lui Xu, un muzician care cânta muzică folk, a fost omorât prin tortură la mai puţin de două săptămâni după arest, la vârsta de 42 de ani; Xu nu a avut permisiunea să participe la înmormântarea lui.

Yu Zhou şi Xu Na (Minghui.org)
Yu Zhou şi Xu Na (Minghui.org)

Liang Xiaojun, unul dintre avocaţii care o reprezintă pe Xu, a menţionat anterior că mulţi alţii din grup, care se confruntă cu sentinţe, sunt în vârstă de 20 de ani.

„Toate acestea doar pentru că au surprins momente de pe străzile din Beijing în timpul pandemiei. Ce fel de ţară este aceasta!?”, a scris Liang într-o postare pe Twitter, în aprilie.

Un judecător a interzis unui alt avocat al lui Xu, Xie, să o apere, în ciuda negocierilor sale repetate cu autorităţile.

„Le este teamă petru că oamenii spun adevărul”, a spus Xie într-un interviu din 24 august cu Epoch Times. El a afirmat că acuzaţiile sunt „inventate”. Indiferent de convingerile deţinuţilor, este „legal” ca cetăţenii chinezi să facă fotografii legate de focarul devastator şi să le pună online, a spus el.

Regimul chinez a controlat strict informaţiile referitoare la pandemie, pentru a suprima orice ştire nefavorabilă, cum ar fi cifrele exacte ale numărului deceselor, efectele politicilor sale draconice de blocare şi informaţiile despre funcţionarea laboratorului Wuhan, aflat în centrul teoriei despre originea de laborator a virusului, care a devastat economiile tuturor ţărilor, omorând peste 4 milioane de persoane.

Cetăţenii chinezi care au încercat să transmită informaţii referitoare la pandemie de la apariţia focarului în centrul Chinei la sfârşitul anului 2019 s-au confruntat cu închisoarea.

Li Wenliang, oftalmolog în vârstă de 34 de ani din Wuhan, şi-a avertizat colegii medici despre cazurile de pneumonie „asemănătoare cu SARS” pe o platformă de socializare în decembrie 2019, când autorităţile numeau boala „pneumonie necunoscută”. El a fost admonestat de poliţie şi arestat, apărând, mai apoi, pe patul de moarte ca urmare a unei infecţii severe cu virusul Wuhan.

Un ofiţer de poliţie trece pe lângă pancarte ale activiştilor pentru drepturile celor reţinuţi, lipite de gardul Biroului de legătură cu China, ca protest împotriva reţinerii de către Beijing a proeminentului activist anticorupţie Xu Zhiyong, în Hong Kong, China, pe 19 februarie 2020. (Isaac Lawrence / AFP prin Getty Images)
Un ofiţer de poliţie trece pe lângă pancarte ale activiştilor pentru drepturile celor reţinuţi, lipite de gardul Biroului de legătură cu China, ca protest împotriva reţinerii de către Beijing a proeminentului activist anticorupţie Xu Zhiyong, în Hong Kong, China, pe 19 februarie 2020. (Isaac Lawrence / AFP prin Getty Images)

Jurnalista "la firul ierbii" Zhang Zhan execută în prezent o pedeapsă de patru ani pentru că a raportat despre focarul din Wuhan. Greutatea ei a scăzut sub 45 de kilograme ca urmare a unei greve a foamei. „Guvernul are responsabilitatea să-şi protejeze oamenii”, a spus Xie. „Dacă dvs., în calitate de guvern, nu aţi dezvăluit suficiente informaţii pentru a satisface nevoile publicului, cum puteţi interzice cetăţenilor să colecteze astfel de informaţii şi să le împărtăşească pentru a se proteja?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor