Maia Sandu mulţumeşte guvernului britanic pentru restituirea banilor recuperaţi de la Luca Filat

Bancnote de 10 lire sterline.
Bancnote de 10 lire sterline. (Captură Foto)

Preşedintele, Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Chişinău, Steven Mark Fisher şi-a exprimat recunoştinţa autorităţilor britanice pentru decizia de a restitui Republicii Moldova circa 11,26 milioane de lei - fonduri reţinute de pe conturile bancare ale cetăţeanului moldovean Luca Filat.

„Aceasta este, de fapt, prima recuperare de mijloace extrase anterior din ţară şi care vor reveni acasă, ceea ce confirmă necesitatea de a conlucra în continuare cu guvernul britanic, precum şi cu guvernele altor state, aşa încât să putem recupera pentru cetăţenii noştri banii câştigaţi ilegal în R. Moldova, dar folosiţi în alte ţări”, a declarat şefa statului, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

Ambasadorul Steven Mark Fisher a dat asigurări că Marea Britanie va susţine procesele democratice şi consolidarea instituţiilor din R. Moldova.

Autorităţile de la Londra au decis să transfere în Republica Moldova suma de 456 068 lire sterline, fonduri reţinute pe conturile bancare deţinute de către Luca Filat, fiul fostului premier moldovean Vlad Filat.

Luca Filat a ajuns în vizorul autorităţilor de la Londra în 2018, fiind forţat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline. Conturile sale au fost îngheţate în luna mai 2018, în conformitate cu prevederile legii după ce anchetatorii financiari britanici au suspectat că banii provin din activităţile ilegale ale tatălui său.