Igor Dodon susţine că Maia Sandu ar înrăutăţi relaţiile cu China

Igor Dodon şi Zhang Yinghong
Igor Dodon şi Zhang Yinghong (facebook.com/Dodon Igor)

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a acuzat-o pe preşedinta Maia Sandu că l-a tratat cu lipsă de respect pe ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, întrucât şefa statului „nu a binevoit” să-l decoreze pe diplomatul chinez cu ocazia încheierii mandatului aşa cum a făcut-o cu alţi diplomaţi.

„Consider acest pas al Maiei Sandu drept o provocare clară sau o urmare a unor instrucţiuni clare din străinătate, în special pe fundalul decorărilor din ultimele luni a ambasadorilor SUA, UE, Franţei”, a declarat Dodon, citat de site-ul oficial al socialiştilor.

În opinia acestuia, pasul „actualei conduceri a ţării” a demonstrat o lipsă de respect faţă de China „partener strategic al ţării care a acordat Moldovei asistenţă semnificativă la începutul pandemiei”.

Săptămâna trecută, cu ocazia încheierii mandatului, preşedinta Maia Sandu a discutat cu Ambasadorul Chinei la Chişinău, Zhang Yinghong subliniind că Republica Moldova doreşte să dezvolte în continuare relaţii trainice de cooperare şi prietenie cu China, în beneficiul cetăţenilor ambelor state.

Guvernarea anterioară considera China drept piaţă pentru vinurile moldoveneşti, iar socialiştii susţin că sub guvernarea PAS, Moldova “se izolează” de Rusia, China (dimensiunea euroasiatică), a notat în context politologul Dionis Cenuşă, specificând că de fapt beneficiile materiale imediate pentru Moldova (şi resurse financiare pentru guvernare) derivă dintr-o agendă pro-europeană accentuată, care este extrem de importantă pentru modernizarea ţării.