Valeriu Paşa despre aşa-zisele ajutoare oferite de China: Pentru ei important e ca Moldova să intre în incapacitate de plată
alte articole
Subiectul ajutoarelor externe, fie că este vorba de ajutoare umanitare sau financiare, a devenit o temă de dezbatere publică extrem de importantă în Republica Moldova, afirmă expertul WatchDog.MD Valeriu Paşa, comentând atitudinea preşedintelui Igor Dodon faţă de aşa-zisele ajutoare oferite de China şi Rusia. Mai mult decât atât, Paşa a punctat că nicăieri în lume nu s-a dezbătut atât de mult subiectul ajutoarelor pe timp de pandemie şi nu s-a făcut atât de multă manipulare.
"Trebuie să înţelegem ce fel de politician este Igor Dodon, el are o anumită doză de autonomie, dar în mare parte este condus de la Moscova. Dacă îi vin de acolo indicaţii să facă anumite lucruri sau să spună anumite lucruri, o face, nu are marjă de manevră aici, nu se pune problema.
În cazul Chinei a încercat exact acelaşi discurs, pentru că în general nu supără Moscova, se pliază pe discursul anti-european în general şi în felul acesta Igor Dodon încearcă să obţină nişte plusuri pentru el. Să fie foarte clar, pur şi simplu, îşi doreşte obţinerea unui credit masiv, o parte să poată să fie sifonat prin diferite scheme şi partea a doua să îi finanţeze campania electorală pentru realegere la prezidenţiale. Asta îşi doreşte Igor Dodon de la China", a explicat Valeriu Paşa întru-un interviu pentru Epoch Times România.
De asemenea, a specificat expertul, China nu este la prima tentativă de a lua în calcul aceste politici neo-coloniale ale sale în Republica Moldova, totul începând de prin anul 2009, iar ulterior în 2011-2012 Guvernul european în frunte cu Vlad Filat a purtat discuţii pentru un credit foarte mare cu condiţia să li se pună la dispoziţie terenuri, drepturi exclusive pentru concesiuni de infrastructură strategică etc.
China are această politică internaţională omnivoră, a punctat expertul, adăugând că chinezii intră şi pun piciorul oriunde sunt lăsaţi şi fac agremente cu oricine, important e ca lucrurile să se întâmple după modelul lor clasic prin care ei obţin drepturi exclusive.
"Ne vom trezi că vom fi nevoiţi să cedăm în interesul Chinei tot felul de infrastructură strategică, drumuri, aeroport, energetică. Dodon vinde ţara fără să clipească, important este beneficiul personal, politic şi economic, şi dacă banii vin din China, pe ei (chinezi n.r.) nu-i interesează să se construiască ceva din banii aceştia. Să revină o parte prin contracte cu companii chinezeşti, dar cel mai important este să le vină garanţia.
Dacă statul intră în incapacitate de plată ei sunt cei mai fericiţi, îşi iau gajul. Mai mult decât atât, dacă luăm acest credit de la China, începem să avem probleme foarte mari în relaţia cu instituţii internaţionale, FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană. China nu are nevoie de bani, ei o să ne ia jumătate de Chişinău, asta este strategia lor şi atunci interesul mare al Chinei va fi să intrăm în incapacitatea aia de plată", a mai specificat Valeriu Paşa.