Bănicioiu: Legiferarea şpăgii pentru medici este de fapt un set de tarife bine reglementat

Medicii vor avea în curând posibilitatea să aibă pacienţi privaţi în spitalele de stat.
Nicolae Bănicioiu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
07.10.2015

Aşa-numita legiferare a şpăgii din spitale va fi, de fapt, un set de tarife pentru medici, bine reglementat împreună cu conducerea spitalului, tip de onorariu care există şi în alte ţări din Europa, medicii având libertatea să aibă pacienţi privaţi şi într-un spital public, a explicat, marţi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit Mediafax.

"Trebuie să dăm posibilitatea ca cei care muncesc mai mult să poată câştiga suplimentar. Deci ce au făcut alte state din Europa, la care trebuie să ne raportăm şi noi. Adică, dacă (medicul - n.r.) vrea să aibă pacienţi privaţi, trebuie să-i dăm posibilitatea să facă acest lucru şi în spitalul public. Nu trebuie să mai meargă el la nu ştiu ce clinică privată. Pleacă de la spitalul de stat, se duce acolo, pierde timp, pacientul este trimis de multe ori intenţionat de la spitalul public în partea cealaltă şi tot aşa, pierde toată lumea.

Aşa va fi vorba de tarife foarte bine reglementate împreună cu conducerea spitalului şi onorarii pentru medici. Deci nu este vorba de şpagă şi ar trebui să ne iasă din minte acest cuvânt", a declarat Nicolae Bănicioiu, adăugând că onorariile vor fi fiscalizate şi vor intra pe cardul medicului.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că vor fi unele criterii foarte bine stabilite din care să reiasă care pacienţi vor putea beneficia de aceste servicii, "la fel şi numărul de proceduri, numărul de intervenţii, numărul de consultaţii vor fi foarte clar reglementate prin norme la această lege".

"Repet, haideţi să nu punem tot răul înainte şi să vedem că lucrurile acestea funcţionează în alte state, cum e Franţa de exemplu. Mulţi dintre pacienţii noştri cred că şi-ar dori să fie sistemul nostru românesc cum e cel de acolo. Haideţi să luăm partea bună a lucrurilor, încercăm să o adaptăm cât mai bine şi să fie cât mai fezabilă în România şi cred că va fi o schimbare de sistem importantă, în viitorul foarte apropiat", a adăugat Nicolae Bănicioiu.

Reamintim că recent, după ce Alianţa Medicilor a avertizat în privinţa unei posibile greve a cadrelor medicale, premierul Victor Ponta a anunţat mărirea salariilor medicilor cu 25% şi a ridicat problema elaborării unui proiect de lege care să legalizeze "contribuţiile suplimentare" pe care pacienţii doresc să le ofere celor care i-au tratat, cu alte cuvinte "şpaga" care se dă în spitale. Victor Ponta a mai precizat că, în mod evident, "atenţiile" oferite de pacienţi nu trebuie condiţionate, trebuie oferite după tratament şi, mai mult, trebuie fiscalizate.

"Alianţa Medicilor luptă pentru modernizarea sistemului sanitar în vederea unui act medical de calitate. Autorităţile au răspuns prin măsuri pripite de creşteri salariale (25%, fiscalizarea spăgii, onorarii de la pacienţi privaţi în spitale de stat). Nici un dialog real nu s-a petrecut", se arată pe pagina de Facebook a organizaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor