Schengen, eterna fata morgana

Aderarea ţării noastre la Schengen rămâne un deziderat incert, problema fiind exclusă de pe agenda proximei reuniuni a miniştrilor de interne din UE.
(photos.com)

Extinderea zonei Schengen nu figurează pe agenda reuniunii JAI din această săptămână, ceea ce se traduce practic prin faptul că decizia cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen urmează să fie amânată din nou, relatează Mediafax, citând postul bulgar naţional de radio (BNR), care, la rândul său citează surse "la curent cu situaţia".

Deşi atât oficialii bulgari cât şi cei români şi-au exprimat în repetate rânduri speranţa că o aderare parţială la Schengen va fie supusă unui vot în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne, pe agenda reuniunii se află doar probleme referitoare la criza refugiaţilor şi controlul la frontiere nu şi extinderea zonei Schengen, potrivit unor reprezentanţi ai preşedinţiei luxemburgheze a UE, citaţi de BNR.

Conform respectivelor surse, participanţii la una dintre ultimele reuniuni la nivel de ambasadori au eşuat să ajungă la un consens pe această temă, în contextul unei agende foarte încărcate cu privire la securitatea frontierelor şi la răspunsul faţă de criza refugiaţilor.

De asemenea, premierul român Victor Ponta a anunţat luni în Parlament că a solicitat o amânare, adăugând că problema aderării la Schengen pare că urmează să fie amânată până târziu, în 2016, scrie Novinite.com.

Reamintim în context că sâmbătă, 4 octombrie, aflat într-o vizită în Iordania, premierul Ponta a declarat şanse să intrăm în Schengen în viitorul apropiat.

Şedinţa JAI e săptămâna viitoare şi ni s-a spus foarte clar că nu există consens. Vă spun mai direct: se votează contra tot de către acele ţări care votau de obicei contra şi atunci nu avea rost să supunem la vot în contextul actual. Anul viitor preşedinţia va fi a Olandei, despre care ştiţi bine ce prietenă a fost cu România pe tema Schengen. O să vedem. Deocamdată e clar că dosarul Schengen, în ceea ce mă priveşte pe mine şi Guvernul, eu cred că nu are rost să ne mai rugăm prea mult de cineva care nu vrea să ne audă", a declarat Victor Ponta la Amman, într-o pledoarie pentru relaxarea regimului de vize pentru iordanieni.

Recomandăm şi: De ce România nu va adera la Schengen nici în 2015 (video)

Acelaşi premier Ponta susţinea, două zile mai târziu, abordând problema refugiaţilor, că trebuie să avem o atitudine europeană, constructivă şi solidară cu ţările UE, şi să facem eforturi pentru integrarea refugiaţilor în societate, "prin accesul la sănătate, educaţie, locuri de muncă, documente."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne