Ponta: E mai eficient să sprijinim statele care găzduiesc refugiaţii decât să construim garduri

Premierul Victor Ponta a susţinut un discurs în plenul Parlamentului pe tema gestionării crizei refugiaţilor.
Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

România trebuie să fie solidară şi să acorde sprijinul statelor care se confruntă cu un număr mare de refugiaţi, soluţie mult mai convenabilă decât aceea de a construi garduri, a antrena poliţişti şi a încălca legi, a afirmat luni, în cadrul unui discurs susţinut în faţa Parlamentului, premierul Victor Ponta, făcând referire la atitudinea adoptată de Ungaria în privinţa gestionării crizei refugiaţilor.

"Vreau să vă vorbesc despre o problemă cu adevărat importantă care se află pe agenda tuturor statelor, cea legată de fluxurile migratorii şi pregătirea României pentru această situaţie. Aş vrea să prezint câteva iniţiative ale guvernului. Împreună cu structurile MAI şi celelalte instituţii care au atribuţii în domeniu am avut o primă discuţie cu ONG-uri şi am încercat să avem o imagine a capacităţii României de a gestiona problema şi strategiei noastre de răspuns în faţa unor noi provocări.

Punctul de vedere al Guvernului este acesta: România nu e doar membră UE, ci îşi şi asumă toate obligaţiile internaţionale privind protecţia refugiaţilor, mai ales a copiilor. Vom implementa deciziile JAI şi toate celelalte luate pe plan european, iar poziţia noastră trebuie să fie una una de solidaritate şi de cooperare", a declarat Victor Ponta, citat de b1.ro.

Premierul a punctat că "nu există o presiune migraţionistă asupra României." Din datele puse la dispoziţie de MAI, până la 1 octombrie, cereri de azi au fost 944, faţă de 900 în cursul anului 2014. Au fost amenajate două tabere la Lunga şi la Moraviţa, fiecare cu o capacitat de 500 de persoane, dar nu a fost nevoie să le folosim.

În urma analizei, situaţia s-a dovedit a fi una nesatisfăcătoare în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu statut de refugiat: eliberarea documentelor, accesul la servicii de sănătate, accesul la educaţie, accesul la locuri de muncă. În opinia primului ministru, "România nu a avut o mentalitate adecvată şi cred că e de datoria noastră şi trebuie să înţelegem ce înseamnă acest fenomen şi să fim pregătiţi cu mecanisme de prevenţie şi integrare când va fi cazul."

"Situaţia generală la nivel european e net diferită. În 2015 au intrat pe teritoriul UE 515.000 de refugiaţi, 55% din Siria, 15% din Afganistan şi restul din alte state în care există tensiuni. În cursul vizitei mele în Iordania am fost într-o tabără de refugiaţi. Iordania, o ţară mică, a primit 1,4 milioane de refugiaţi. 2,2 mil sunt în Turcia. Cred că soluţia pe termen scurt şi mediu este colaborarea cu aceste state. De aceea, salut discuţiile care au loc astăzi între Comisia Europeană şi Turcia", a continuat premierul.

Victor Ponta a salutat sprijinul acordat statelor care găzduiesc refugiaţi, subliniind că "e mai ieftin şi eficient să fie sprijinite aceste state, în loc să construim garduri şi să antrenăm poliţişti şi să să încălcăm legi precum a făcut o anumită ţară din UE (referire la Ungaria - n.r.)"

"Soluţia este şi refacerea structurii statale şi reconstrucţia Siriei. De aceea, România se va alătura diplomatic UE şi SUA în ceea ce priveşte acest aspect. Vrem, de asemenea, să reiterăm faptul că intervenţia Rusiei în Siria e de natură să acutizeze conflictul", a adăugat premierul Ponta.

În cadrul discuţiilor pe care şeful Executivului le-a avut cu instituţiile şi cu reprezentanţii societăţii civile s-a stabilit înfiinţarea unei coaliţii pentru integrare formată din reprezentanţi ai societăţii civile şi din instituţii care să pregătească pe cinci paliere integrarea refugiaţilor.

"În primul rând, România e vizată de o procedură de infrigement. Trebuie să implementăm toate obligaţiile privind protecţia refugiaţilor. În al doilea rând, este nevoie de o mai mare atenţie asupra logisticii şi a acordării de documente. În al treilea rând, vorbim despre integrarea locală şi, în acest sens, am discutat cu autorităţi locale care sunt dispuse să sprijine.

Mai apoi, vorbim despre accesul persoanelor la educaţie, sănătate, sistemul bancar, locuri de muncă şi restul serviciilor. În al cincilea rând, efortul comun de comunicare publică pentru a combate xenofobia, populismul, demagogia care au renăscut din cauza unora care urmăresc câştiguri politice şi generarea în societate a unei tensiuni artificiale. Aceste măsuri sunt necesare pe termen foarte scurt", a subliniat premierul.

Este nevoie, în acest sens, de alocări bugetare. Din perspectiva acestuia, "este ruşinos pentru România că încă avem în vigoare din 2006 o prevedere prin care se alocă 3 lei pe zi pentru un refugiat şi doar 60 de bani pe zi pentru cheltuielile personale ale acestuia."