Băncile care au condiţii speciale pentru IMM-uri
alte articole
Chiar dacă nu se înghesuie să dea credite firmelor mici şi mijlocii, băncile din România vor să le atragă să-şi constituie depozite, pentru a dispune de lichidităţi. În încercarea de a le stimula să vină cu banii la păstrare, instituţiile financiare vin cu oferte ţintite către acest segment. Cele mai bune oferte prin care băncile vor să atragă banii IMM-urile pentru o perioadă de trei luni sunt mai atractive decât cele destinate populaţiei, potrivit ofertelor centralizate de conso.ro. Bunăoară, cea mai bună dobândă oferită pentru un depozit la termen pe o perioadă de trei luni persoanelor fizice este de 5% pe an, în timp ce afacerile mici şi mijlocii pot beneficia de o dobândă de 5,5% pe an, pentru aceeaşi perioadă.
În acest clasament, am luat în calcul rata dobânzii pentru un depozit la termen de trei luni, în valoare de 5.000 de lei, constituit de o firmă mică sau mijlocie, cu plata la scadenţă.
Astfel, cea mai bună dobândă este oferită de TBI Bank, la Depozitul Primm: 5,5% pe an. La o sumă de 5.000 de lei, dobânda acumulată în trei luni, din care a fost scăzut deja impozitul, se ridică la 57,75 lei.
A doua cea mai bună dobândă pentru IMM-uri de pe piaţă în acest moment este cea de la Depozitul Intercity al Băncii Feroviare, de 4,9% pe an, dobânda netă acumulată cifrându-se la 51,45 lei. Urmează Piraeus Bank, cu Depozitul 3xCâştig care are o dobândă de 4,8% pe an, ce face ca suma netă acumulată să fie de 50,4 lei.
Pe poziţia a patra se află două depozite cu aceeaşi dobândă, de 4,7% pe an, un alt produs al Piraeus Bank, Depozitul Star, şi Depozitul la termen al ATE Bank. În aceste cazuri, suma netă acumulată la sfârşitul celor trei luni este de 49,35 lei.
Al cincilea loc în top este împărţit şi el între două depozite, unul promovat de Marfin Bank şi celălalt de către Banca Românească. Ambele depozite la termen oferă o rată a dobânzii anuale de 4,5%. La o sumă de 5.000 de lei depusă, firmele acumulează timp de un trimestru 47,25 lei.