Zona euro a ieşit din zona de pericol
alte articole
Zona euro se află în afara zonei de pericol, dar pentru a se revigora şi a prospera, trebuie să-şi restructureze sectorul financiar, să favorizeze creşterea cu noi modele de afaceri şi să evite protecţionismul.
Potrivit cotidianului The Guardian, Benoit Coeure, oficial al Băncii Central Europene (BCE) a declarat într-un discurs susţinut la Forumul Economic Asia Europa că: ”Într-o direcţie se află experienţa japoneză, iar în cealaltă se află Asia de Est emergentă. Europa a ieşit din zona de pericol. A venit momentul să acţionăm împreună, să facem reforme şi să creştem”.
Oficialul Băncii Central Europene (BCE) a afirmat că statele membre ar trebui să dea prioritate cheltuielilor publice spre investiţii care cresc productivitatea. ”Europa trebuie să evite tentaţiile protecţioniste şi cererile pentru re-naţionalizare. Europa trebuie să rămână deschisă faţă de lume. Noi progrese în acordurile de liber schimb bilaterale sau regionale, precum şi cooperarea pentru implementarea noilor standarde de reglementare financiară sunt cele mai bune semnale în această privinţă”, a mai spus Benoit Coeure.
În prezent, Banca Central Europeană intenţionează să evalueze cele mai mari 128 de bănci din zona euro. Această măsură este luată înainte de a prelua, în 2014 , sarcina de supraveghere a băncilor, în încercarea de a creşte transparenţa, a identifica măsurile corective care se impun şi a creşte încredere în sectorul financiar. ”Prin aceste măsuri şi cu condiţia ca sursele de capital să fie clar identificate, incluzând aici surse publice atunci când sursele private au fost epuizate, cred că putem pune sistemul bancar pe o bază solidă”, a mai declarat oficialul BCE, Benoit Coeure.
Luna trecută, BCE şi-a îmbunătăţit prognozele de creştere pentru economia zonei euro în acest an, după ce în cel de al doilea trimestru, cele 17 state din zona euro au ieşit din recesiune.