Sume mari de bani furate din casetele de valori ale BCR Piteşti

Din casetele de valori de la BCR Piteşti au dispărut bani şi bijuterii. Numărul reclamaţiilor de furturi din casetele de valori de la BCR Piteşti a ajuns la 8.
Banca Comercială Română. (Oana Moisescu / Epoch Times)
Epoch Times România
30.10.2013

Din casetele de valori de la BCR Piteşti au dispărut bani şi bijuterii. Numărul reclamaţiilor de furturi din casetele de valori de la BCR Piteşti a ajuns la 8. Clienţi au anunţat că nu mai au nimic în seifurile în care îşi puseseră banii în siguranţă.

Surse apropiate anchetei afirmă că există doi suspecţi care aveau şi ei casete închiriate la aceeaşi bancă.

Prejudiciul reclamat de încă patru clienţi care au descoperit ieri că le-au fost golite casetele de valori, este enorm. Doi dintre ei susţin că aveau puşi la păstrare 270.000 de euro.

Cu toate că furtul este de proporţii uriaşe, anchetatorii nu fac nicio declaraţie. Surse apropiate afirmă însă că două persoane apar foarte des în înregistrările de la bancă. Este vorba de doi bărbaţi: un român şi un român la origine dar cu cetăţenie şi nume spaniol. În luna iunie, ei şi-ar fi închiriat fiecare câte o casetă de valori la BCR Piteşti.

Sursele au mai spus că ei au intrat aproape zilnic în bancă pentru a-şi verifica casetele, iar faptul că îşi făcuseră un obicei din a merge zilnic la bancă nu a atras atenţia angajaţilor băncii, deoarece aveau o geantă mare cu ei întotdeauna.

Semnalmentele cetăţeanului spaniol care se pare că este implicat în acest caz se regăsesc şi într-o anchetă de la Ploieşti unde au fost jefuite două cutii de valori.

Director BCR despre furtul din casetele de valori

Directorul de comunicare al BCR Ionuţ Stanimir a afirmat că nu există indicii privind vinovăţia unui angajat al băncii în ancheta privind furturile din casetele de valori, informează Mediafax.

"Ceea ce vă pot spune este că procedurile noastre acordă maximă importanţă siguranţei clienţilor. În acest moment, colaborăm cu Poliţia şi le-am pus la dispoziţie toate probele materiale şi înregistrările video, însă din indiciile şi din semnele momentane nu există implicare a angajaţilor băncii. Ceea ce vă putem spune, de asemenea, este că, din punct de vedere contractual, nu există obligaţia legală de a despăgubi clienţii, însă în acelaşi timp vom evalua orice obligaţie morală pe care o avem în sensul despăgubirii, cu ajutorul organelor acreditate.(...) Nu există niciun semn în ceea priveşte complicitatea unui angajat al băncii, momentan nu există indicii în acest sens. Poliţia face investigaţii preluând probele materiale de la faţa locului şi înregistrările video", a precizat Ionuţ Stanimir.

Stanimir a precizat că există "trei bariere de securitate" şi că în niciun moment "un angajat al băncii nu vede, nu observă, nu are idee ceea ce se află în interiorul acesteia".

"Vă pot descrie sistemul de siguranţă pentru a clarifica acest aspect, iar în ceea ce priveşte acţiunea răufăcătorilor va trebui să întrebaţi Poliţia. În ceea ce priveşte accesul la camera de Tezaur există trei bariere de securitate, intrarea în bancă, securizată şi monitorizată, intrarea în zona de acces de tezaur la subsol, monitorizată şi securizată, precum şi uşa de tezaur securizată, iar înăuntrul tezaurului nu pot exista camere de luat vederi. Clienţii nu sunt însoţiţi de consilierii băncii în momentul în care accesează casetele de valori. Deschiderea unei casete de valori se face cu două chei, una a băncii şi una a clientului, ambele individuale, iar consultarea casetei de valori se face exclusiv de către client, care e singur, în niciun moment un angajat al băncii nu vede, nu observă nu are idee ceea ce se află în interiorul acesteia", a spus directorul de comunicare al BCR.

La întrebarea dacă există posibilitatea ca un client care deţine o casetă închiriată să deschidă o altă casetă pe care a avut-o altădată şi după care şi-a făcut mulajul cheii, Stanimir a afirmat că "nu există această posibilitate".

Chestionat de jurnalişti dacă se schimbă încuietorile atunci când o casetă de valori este închiriată de alt proprietar, Stanimir a precizat că o să verifice "acest aspect".

Referitor la posibilitatea de a exista o cheie universală a băncii pentru toate cutiile din unitate sau câte o cheie a băncii pentru fiecare cutie, Stanimir a răspuns: "Depinde de la bancă la bancă, momentan nu pot face alt comentariu, în acest moment acestea sunt precizările pe care le pot face. Aşteptăm detalii suplimentare, deocamdată atât pot declara".

Direcţia de Comunicare a BCR a trimis marţi seară un comunicat de presă în care se precizează că, în urma incidentului, se va face "o revizuire completă a standardelor de securitate şi procedurilor aferente în cadrul tuturor locaţiilor unde este oferit acest serviciu" şi se precizează faptul că "banca oferă serviciul de închiriere a casetelor de valori fără a solicita clienţilor declararea conţinutului acestora".

"Clienţii sunt singurii care cunosc ce conţin şi cât valorează bunurile din casetele de valori proprii", se scrie în comunicatul Direcţiei de Comunicare a BCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor