Topul investitorilor străini din România

.
. (Alex Wong / Getty Images)

În clasamentul ţărilor care au investit cel mai mult în România după căderea comunismului, primele patru au rămas neschimbate din 2009 încoace. Este vorba despre Olanda, Austria, Germania şi Franţa.

12grafic_ISD_sold

Dintre acestea, Olanda, care a investit până la finele anului trecut 13,23 miliarde de euro, deţine peste o cincime (22,4%) din totalul investiţiilor străine directe în ţara noastră, potrivit raportului privind acest indicator macroeconomic, publicat recent de Banca Naţională a României (BNR) şi realizat în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică (INS).

Companiile cu capital austriac au adus în România, în decursul anilor, 10,92 miliarde de euro şi reprezintă 18,5% din totalul investiţiilor străine la noi. La mare distanţă se plasează Germania, cu investiţii cifrate la 6,49 miliarde de euro, deţinând o pondere de 11% în totalul investiţiilor străine în România. Pe locul al patrulea în top se situează Franţa, cu 5,27 miliarde de euro investiţii şi 8,9% pondere în total. Top 5 la finele anului 2012 este încheiat de italieni, care şi-au construit pe teritoriul ţării noastre afaceri în valoare de 2,93 miliarde de euro, reprezentând 5% din totalul investiţiilor străine.

Cine şi-a redus şi cine şi-a crescut investiţiile la noi

Clasamentul celor mai mari investitori străini în România de la sfârşitul lui 2012 este uşor diferit de cel din anul anterior. Grecia a căzut de pe locul 6 pe locul 7, iar Cipru i-a ocupat poziţia, urcând de pe 7 pe 6. Totodată, Belgia a făcut schimb cu Spania, coborând pe locul 12 de pe 11 în anul 2011, după ce şi-a redus investiţiile de la 1,11 miliarde euro în 2011 la 1,07 miliarde de euro în 2012. O ţară care a tăiat aproape la jumătate afacerile în România este Turcia. Ocupantă a poziţiei a 15-a, în 2011, cu investiţii cifrate la 622 milioane euro, Turcia a coborât pe locul 18, în anul următor, cu doar 371 milioane de euro, marcând o scădere cu 40% a investiţiilor. Şi-au mai redus afacerile în românia Italia (-12%), Israel (-26%), Finlanda (-32%) sau Japonia (-3%).

În schimb, companiile din unele state au considerat că este un moment oportun pentru creşterea investiţiilor în ţara noastră. Bunăoară, Ungaria a urcat de pe locul 16 pe 15 în topul investitorilor străini, cu o creştere a sumelor aduse de circa 58%, de la 611 milioane de euro până la 963 milioane de euro într-un singur an. Un alt exemplu este Suedia, care şi-a crescut businessurile la noi de la 402 la 450 milioane euro. Un salt spectaculos l-a avut Irlanda, care a urcat de pe poziţia a 24-a pe poziţia a 17-a, după ce şi-a dublat sumele investite la noi, ajungând la 408 milioane de euro, la finele anului trecut.

Un aspect interesant este că a crescut suma investită de Insulele Virgine Britanice de la 190 milioane de euro la 229 milioane de euro, semn că oamenii de afaceri se orientează către soluţii de optimizare fiscală în offshore-uri.

Ţările care au adus cei mai mulţi bani în România, anul trecut

Comparând cifrele privind soldul investiţiilor străine directe din 2012 cu cele din 2011, vedem din ce state provin investitorii care au adus cei mai mulţi bani în România, în anul de criză 2012. Astfel, pe primul loc se află Austria, cu un aport de 1,25 miliarde euro, urmată la mică distanţă de Olanda, care a venit, pe parcursul anului trecut, cu 1,24 miliarde euro. Pe locul al treilea se află Statele Unite ale Americii, care au investit, pe parcursul anului 2012, 389 milioane euro, urmate de Elveţia, cu 355 milioane euro. Poziţia a cincea este ocupată de Ungaria, care şi-a extins investiţiile în ţara noastră cu 352 milioane euro.

12grafic top investitori2012

Afacerile marilor investitori

România a fost, în anii de dinaintea crizei economice, un teren propice pentru investiţiile străine, cu forţă de muncă ieftină şi nepretenţioasă, cu o populaţie neîndatorată la bănci şi dornică să consume produse străine, după restricţiile din vremea anilor de comunism.

Astfel, au luat amploare investiţiile în lanţuri comerciale, în bănci şi companii de asigurare, precum şi în imobiliare, dar şi în industrie.

Olanda este ţara cu cele mai mari investiţii în România şi, totodată, un stat propice pentru optimizări fiscale. Acesta este şi motivul pentru care sediul central al Grupului Rompetrol este situat la Amsterdam, iar Rompetrol, care deţine şi rafinăria Petromidia, dar şi o reţea extinsă de benzinării, este una dintre cele mai mari companii din România. Printre afacerile pe care le deţin olandezii în România putem enumera ING Bank sau compania de asigurări Aegon. În Cluj, investitorii olandezi au diverse afaceri în domenii precum reşaparea anvelopelor de camioane, sisteme de transportare în interiorul întreprinderilor sau producţia de utilaje pentru industria alimentară.

Austria, ocupanta locului al doilea în clasament, a investit sume mari de bani pe parcursul anilor prin intermediul unor companii precum OMV Petrom, Baumax, kika, Vienna Insurance, Agrana, Uniqa sau Strabag. Investiţii austriece sunt şi Holzindustrie Schweighofer din Sebeş, Eaton Electro Producţie din Sârbi, Farmaceutica Remedia din Deva, Kromberg & Schubert România din Mediaş, Rondocarton din Cluj-Napoca, dar şi Hirschmann România din Chirileu. Austriecii sunt foarte prezenţi în sistemul bancar autohton cu instituţii precum BCR (acţionar Erste Bank), Raiffeisen Bank, Volksbank, dar şi UniCredit, care, deşi e o bancă italiană, este prezentă la noi prin intermediul unităţii sale austriece.

Germania are în România în special afaceri în componente pentru industria auto şi retail. Exemple de businessuri ale nemţilor sunt Lidl, Allianz Tiriac, Siemens, Praktiker, Hornbach, Metro, Continental, Draxlmaier, Bosch, care a investit la Cluj, după plecarea Nokia.

Francezii sunt foarte prezenţi la noi în industria auto românească în calitate de acţionari ai uzinelor Dacia, dar şi cu centrul de cercetare şi dezvoltare Renault Technologie Roumanie sau cu Rombat Bistriţa. Totodată, avem în România bănci franceze precum Groupe Societe Generale, BNP Paribas, Credit Agricole, sau retailerul Carrefour, compania de telefonie mobilă Orange.

În ceea ce-i priveşte pe italieni, DeLonghi a făcut chiar recent investiţii în ţara noastră, E.ON sau putem amintim băncile Intesa şi Banca Italo-Romena.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie