"Banca-Fantomă a unui multimilionar al retrocedărilor" - investigaţie RISE Project

Marile tunuri financiare care au cutremurat tranziţia românească comunică între ele prin firul roşu al personajelor. Un individ care în anii 2000 a ajuns să câştige milioane de euro din deturnarea unor retrocedări imobiliare din Bucureşti, a făcut puşcărie, în anii 1990, pentru administrarea unui joc de tip „Caritas” în Buzău.
"Banca-Fantomă a unui multimilionar al retrocedărilor".
"Banca-Fantomă a unui multimilionar al retrocedărilor". (Facebook.com)

Operaţiunile cu terenuri retrocedate în Bucureşti au reuşit să convoace, prin mizele lor enorme, o reuniune a infractorilor. Indivizi cu multe zile petrecute prin penitenciarele României au intrat pe firul unor decizii de reconstituire a proprietăţilor naţionalizate în comunism şi le-au deturnat în favoarea conturilor proprii, scriu jurnaliştii de la RISE Project.

În urmă cu un deceniu, un arhitect care ieşise din închisoare înainte de termen a câştigat, pe această filieră, 8 milioane de euro.

Fusese condamnat la patru ani de detenţie, pentru păgubirea a 617 persoane, cu 950.000 de USD, într-o afacere specifică anilor 1990: un joc piramidal de tip "Caritas".

Odată eliberat, s-a lansat în alte afaceri ultraprofitabile, proprii anilor 2000: retrocedările imobiliare.

Mai jos, flash-back-uri ale fraudelor care l-au băgat la puşcărie în anii 1990, culese din memoria celor care au avut de suferit de pe urma lor şi din documentele instanţelor penale.

Pentru a citi în continuare articolul intraţi aici.