"Banca-Fantomă a unui multimilionar al retrocedărilor" - investigaţie RISE Project

Marile tunuri financiare care au cutremurat tranziţia românească comunică între ele prin firul roşu al personajelor. Un individ care în anii 2000 a ajuns să câştige milioane de euro din deturnarea unor retrocedări imobiliare din Bucureşti, a făcut puşcărie, în anii 1990, pentru administrarea unui joc de tip „Caritas” în Buzău.
"Banca-Fantomă a unui multimilionar al retrocedărilor". (Facebook.com)
Andrei Pricopie
21.08.2017

Operaţiunile cu terenuri retrocedate în Bucureşti au reuşit să convoace, prin mizele lor enorme, o reuniune a infractorilor. Indivizi cu multe zile petrecute prin penitenciarele României au intrat pe firul unor decizii de reconstituire a proprietăţilor naţionalizate în comunism şi le-au deturnat în favoarea conturilor proprii, scriu jurnaliştii de la RISE Project.

În urmă cu un deceniu, un arhitect care ieşise din închisoare înainte de termen a câştigat, pe această filieră, 8 milioane de euro.

Fusese condamnat la patru ani de detenţie, pentru păgubirea a 617 persoane, cu 950.000 de USD, într-o afacere specifică anilor 1990: un joc piramidal de tip "Caritas".

Odată eliberat, s-a lansat în alte afaceri ultraprofitabile, proprii anilor 2000: retrocedările imobiliare.

Mai jos, flash-back-uri ale fraudelor care l-au băgat la puşcărie în anii 1990, culese din memoria celor care au avut de suferit de pe urma lor şi din documentele instanţelor penale.

Pentru a citi în continuare articolul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor