Guvernul intenţionează să cumpere patru corvete multirol în 7 ani la un preţ de 1,6 miliarde de euro
alte articole
România va achiziţiona patru corvete multifuncţionale, a căror valoare se va ridica la 1,6 miliarde de euro. Corvetele vor fi furnizate de-a lungul a şapte ani, prima dintre ele urmând să fie livrată în trei ani de la încheierea contractului, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de către Ministerul Apărării Naţionale, relatează Hotnews.
"Interesul esenţial de securitate pentru statul român îl constituie consolidarea/ dezvoltarea pe teritoriul naţional, prin intermediul operatorului economic declarat câştigător, a unei capabilităţi industriale navale în domeniul militar, în care să se construiască şi să se doteze o primă corvetă în intervalul de 3 ani şi gruparea de 4 corvete într-o perioadă de maximum 7 ani, în vederea furnizării şi intrării în înzestrarea forţelor navale române.
Ulterior, această capabilitate navală de pe teritoriul naţional va trebui să fie în măsură să execute lucrările de mentenanţă a corvetelor pe durata de viaţă a acestora, dar şi lucrări de mentenanţă pentru restul navelor din cadrul forţelor navale române, asigurându-se o creştere considerabilă a securităţii aprovizionării pe timp de pace, în situaţii de criza şi la război", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG, care stabileşte condiţiile în care MApN va negocia şi va încredinţa contractul pentru corvete.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 1,6 miliarde de euro. Suma urmează să fie plătită în perioada 2018-2024, iar contractul va fi derulat prin intermediul Companiei Naţionale "Romtehnica".
Corvetele vor trebui să aibă un deplasament cuprins între 1600-3500 t, şi capabilităţi de luptă în cel puţin două domenii (lupta antiaeriană - AAW şi lupta împotriva navelor de suprafaţă - ASuW / lupta antisubmarin - ASW) şi sistem de management al luptei integrat cu sistemele de senzori şi armament, inclusiv sisteme de rachete navă-aer/navă-navă.
"În momentul actual, forţele navale române au în înzestrare patru corvete, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO, având resursa de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă (...).
Prin dotarea cu corvete noi, luându-se în considerare durata de viaţă a acestora de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură forţelor navale române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung", motivează MApN necesitatea achiziţiei corvetelor.
Reamintim că achiziţionarea de corvete multirol fusese demarată de guvernul Cioloş, care aprobase, la finele anului trecut circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ”Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial.
În luna februarie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Guvernul Grindeanu ar trebui să anuleze Hotărârea de Guvern prin care tehnocraţii au aprobat procedura de achiziţie a corvetelor Damen, întrucât achiziţia nu a fost nu aprobată de către Parlament. Grindeanu s-a conformat.