Axa Pamantului s-a deplasat cu 15 cm, lungimea zilei a fost redusa

Axa Pamantului s-a deplasat cu 15 cm, ca urmare a unui cutremur puternic in Japonia de pe 11 martie, potrivit expertului NASA Richard Gross. Omul de stiinta din laboratorul de miscare reactiva, a calculat de asemenea ca durata zilei a scazut cu 1,6 microsecunde.
Comparand acest lucru cu cutremurul din Cili, care a avut loc in 2010, Richard Gross sustine ca axa planetei noastre in jurul careia Pamantul este echilibrat s-a mutat aproximativ cu 15 cm la 139 de grade longitudine estica, iar in timpul cutremurului din Cili, aceasta s-a mutat cu 8 cm in directia de 112 de grade longitudine estica.
"Pamantul nu se anvarte in jurul acelei axe, in jurul careia greutatea sa este echilibrata. Daca roata masinei tale nu este echilibrata, se va scutura, vibra, iar pentru a evita acest lucru, voi o echilibrati. Exact si Pamantul vibreaza in acelasi fel," - a spus Gross .
Despre deplasarea axei Pamantului cu 10 cm au raportat si specialistii de la Institutul National de Geofizica si Vulcanologie din Italia, ceea ce nu coincide cu calculele oamului de stiinta american. Dl Gross a raportat ca despre aceasta nu stie nimic. El a mai spus ca unul dintre colegii sai francez, care de asemenea, a efectuat propriile lui calcule in acest domeniu a obtinut rezultatul de deplasare a axei Pamantului cu 14 cm in directia de 135 de grade longitudine estica.
Oamenii de stiinta sustin ca ecourile cutremului care a avut loc in Japonia, a fost resimtite in intreaga lume. Potrivit cuvintelor directorului Statiei seismice din Spania, Huan Hosé Hiner, valul cutremurului japonez s-a raspandit la o viteza de 500 km pe minut.