Anchetă in rem la Secţia de Arşi a Spitalului Floreasca

Devenită celebră pe motiv că n-a funcţionat în perioada în care arşii de la Colectiv aveau cea mai mare nevoie de îngrijiri, ultramoderna Secţie de Arşi de la Spitalul Floreasca a devenit subiect de dosar penal.
Spitalul de Urgenţă Floreasca
Spitalul de Urgenţă Floreasca (Epoch Times România)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început urmărirea penală in rem în dosarul vizând nefuncţionalitatea Secţiei de Arşi de la Spitalul Floreasca. Dosarul a fost deschis ca urmare a sesizării Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, înregistrată la începutul săptămânii, în urma neregulilor găsite la Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Potrivit sursei citate, achetatorii au dispus ca la unitatea de parchet să fie trimise, la cerere, mai multe documente de la Spitalul Floreasca, de la firma privată implicată în amenajarea Secţiei, dar şi de la Corpul de Control. De asemenea, de la Floreasca s-ar fi solicitat acte financiar-contabile, contractele încheiate, urmând ca după analizarea acestor documente să se stabilească persoanele ce vor fi audiate.

Marţi, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a anunţat că verificările făcute confirmă că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca nu este încă pe deplin funcţională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului şi a inaugurărilor oficiale efectuate în ultimele luni.

Reprezentanţii Corpului de Control precizează că în ultimele şase luni autorităţile au primit informaţii contradictorii de la conducerea Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Reprezentanţii Guvernului au constat, cu ocazia controlului, că personalul aferent secţiei nu era prezent în totalitate în interiorul Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, unii dintre aceştia fiind angajaţi în activitatea altor secţii (chirurgie plastică, ATI), că secţia nu este prevăzută cu o evacuare în caz de incendiu.

Mai mult, deşi sala de operaţie a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi este complet dotată şi funcţională, barocamera nu este montată, nefiind funcţională, instalaţia de aer condiţionat nu funcţionează corespunzător, neputându-se asigura o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav; rezervele de un pat, în număr de şase, sunt dotate corespunzător unei bune funcţionări a unităţii, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea şi tratarea pacienţilor arşi.

De asemenea, saloanele din afara Unităţii de îngrijire a arşilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiţii legale şi depozitarea lor în magazia unităţii sanitare.