Avocaţii Poporului: Autorităţile de la Chişinău să elibereze unii deţinuţi din închisoare protejându-i de virusul Wuhan

Maia Bănărescu şi Mihail Cotorobai (mijloc), Avocaţii Poporului din R. Moldova (ombudsman.md)
Ştefan Sârbu
09.04.2020

Avocaţii Poporului recomandă autorităţilor de la Chişinău întreprinderea măsurilor de urgenţă pentru eliberarea din detenţie a anumitor categorii de deţinuţi, inclusiv minori, pentru a diminua considerabil numărul persoanelor aflate în detenţie.

Într-un demers expediat pe numele preşedintelui Comisiei pentru Situaţii Excepţionale şi ministrului Justiţiei, aceştia atrag atenţia asupra faptului că, în cazul răspândirii epidemiei cu virusul Wuhan în închisori, situaţia nu va putea fi controlată în nici un mod.

Ombudsmanii au informat că Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a cerut guvernelor să lucreze rapid pentru a reduce numărul celor din detenţie, menţionând că mai multe ţări au întreprins deja unele acţiuni pozitive.

Secţiile medicale din penitenciare nu au posibilitate să ofere condiţii de îngrijire spitaliceşti şi terapie intensivă, iar spitalul penitenciar nu dispune de capacitatea de a acorda asistenţa medicală necesară tuturor deţinuţilor infectaţi, în cazul răspândirii coronavirusului.

În acelaşi timp, instituţiile medico-sanitare publice, deja suprasolicitate, se vor confrunta cu o nouă provocare – necesitatea creării condiţiilor pentru asigurarea pazei permanente a deţinuţilor internaţi.

Avocaţii Poporului de la Chişinău subliniază că eliberarea unor categorii de condamnaţi din instituţiile de detenţie în scopul evitării supraaglomerării şi riscului răspândirii pandemiei cu virusul comunist în penitenciare ar putea avea un impact benefic, necesar, proporţional, imediat şi eficient asupra situaţiei per ansamblu, dar şi asupra bugetului public.

În prezent, în sistemul penitenciar sunt deţinute peste 6600 persoane. Suprapopularea penitenciarelor în Republica Moldova este un fapt evident. În prezent, în condiţii de mai puţin de 4 m2/ per persoană sunt deţinuţi circa 4150 condamnaţi, iar în condiţii de mai mult de 4 m2 – circa 2619 condamnaţi. Plafonul de detenţie stabilit pentru instituţiile penitenciare de Agenţia Naţională a Penitenciarelor este de 6735 locuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor