Dodon: Beijingul va oferi 100 mii de teste. Expert: În schimb, China va cere pământ şi obligaţiuni
alte articole
În timp ce guvernarea se ocupă de răspândirea de fake news despre UE, instituţia ajută Republica Moldova să scape de criza cu virusul Wuhan, punând la dispoziţia celor 6 ţări ale Parteneriatului Estic 840 milioane euro, informează activistul şi expertul Valeriu Paşa menţionând în context că Igor Dodon încă mai aşteaptă creditul de la Putin.
„Cine nu ţine minte - se promitea că la final de martie va fi deja 'toată ţara un şantier' şi negocia pe ascuns şi mai pe faţă credite chineze. SUA a oferit fără nici un fel de condiţii $1,2 milioane, UE ne pune la dispoziţie câteva zeci de milioane de euro. Iar Dodon ridică în slăvi China”, scrie expertul pe pagina sa de Facebook.
După tradiţionala şedinţă de luni a „conducerii de vârf” de la Chişinău, ţinută cu premierul şi spicherul parlamentului, Igor Dodon a declarat că în cadrul efortului de stăvilire a epidemiei cu virus Wuhan, R. Moldova va achiziţiona 100.000 de teste din China, care în opinia acestuia ar fi cele „mai eficiente şi rapide”. Deja s-ar fi făcut o comandă către partea chineză, iar testele vor fi aduse de la Beijing cu o cursă aeriană charter.
Activistul de la watchdog a ţinut să reitereze că pentru Rusia şi China, R. Moldova este o zonă de pus sub papuc. Pentru UE - soluţionarea crizei cu virusul comunist este de interes propriu. Nu Rusia şi nicidecum China vor fi lovite dacă nu se opreşte epidemia în Republica Moldova.
„Nicio Moldovă hlichită de foame (înfometată n.r.) nu îi deranjează, chiar invers. Iar UE are aici sute de mii de cetăţeni, eventuala prăbuşire economică a ţărilor Parteneriatului Estic va genera un val de emigrare spre UE, nu spre Rusia”, a adăugat Valeriu Paşa precizând că pentru orice investiţie, China cere pământ şi obligaţiuni. „Procedează tipic - fără emoţii. Colonizare îi zice.”
Politologul Dionis Cenuşă a avertizat recent că potrivit datelor periodicului El Pais, diverse laboratoare de microbiologie au făcut probe folosind testele recepţionate din China şi au stabilit că acestea nu depistează eficient cazurile pozitive de Covid. „Este vorba despre testele produse de compania chineză Bioeasy (Shenzhen, China). Acestea au o sensibilitate de 30%, când conform parametrilor acceptabili trebuie să aibă minim 80%. Prin urmare, utilitatea lor este irelevantă.”
Olanda a retras sute de mii de măşti importate din China şi distribuite în spitalele olandeze. Motivul? Acestea nu corespundeau criteriilor de calitate, a informat, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii din Olanda. Măştile defecte nu se închid corect pe faţă ori au membrane - filtre foarte fine care trebuie să oprească particulele virale - dar care nu funcţionează corect.