Mihai Cotorobai: Cetăţenii R. Moldova nu au deloc încredere în justiţie

Moldovenii se plâng nu atât pe lege, cât pe comportamentul judecătorilor, pe amânarea dosarelor, care pot dura zeci de ani, afirmă Avocatul Poporului.
Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului din R. Moldova
Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului din R. Moldova (facebook.com/oficiul avocatului poporului)

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, susţine că în Republica Moldova corupţia a ajuns la un aşa nivel încât afectează drepturile omului, civile, economice, politice, la justiţie etc. ”Prin corupţie se încalcă principiile de bază ale unui stat democratic: transparenţa şi responsabilitatea faţă de societate.”

”Este vorba, în primul rând, despre justiţie. După 7 ani de reformare a sistemului judiciar, ştiţi care e nivelul de încredere al oamenilor în sistemul judiciar? 16 procente! Oamenii nu au încredere deloc, acesta nu e nivel pentru un sistem judiciar într-o ţară care se consideră democratică”, a declarat ombudsmanul într-un interviu pentru moldovacurata.md

Mihai Cotorobai a ţinut să atenţioneze că legislaţia necesară este adoptată şi pare să fie bună ca structură şi conţinut, dar aplicarea ei în practică lasă de dorit. Oamenii se plâng uneori nu atât pe lege, cât pe comportamentul judecătorilor, pe amânarea dosarelor, care pot dura ani de zile, zeci de ani.

”Este necesară îmbunătăţirea situaţiei la nivel sistemic, ca justiţia să devină eficientă, deschisă, obiectivă, ca oamenii să nu se gândească la cine va nimeri dosarul şi de cine să se ferească, dar să fie siguri că s-a adresat justiţiei pentru găsirea dreptăţii”, a concluzionat Avocatul Poporului.