În lupta cu virusul Wuhan, medicii din R. Moldova au nevoie urgent de sprijin şi protecţie
alte articole
Avocatul Poporului de la Chişinău, Mihail Cotorobai, a declarat miercuri că un număr mare de medici sunt gata să-şi dea demisia din cauza inacţiunii Guvernului şi lipsei echipamentului de protecţie împotriva virusului Wuhan.
Într-un demers adresat autorităţilor, ombudsmanul solicită identificarea fondurilor suplimentare pentru echiparea adecvată şi asigurarea protecţiei medicilor de contaminare cu coronavirus, atât la nivel de instituţii medicale spitaliceşti, cât şi la nivel de asistenţă medicală primară.
Fracţiunea parlamentară a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) consideră extrem de îngrijorătoare informaţia parvenită din partea Avocatului Poporului şi solicită Comisiei pentru situaţii excepţionale a R. Moldova în regim de urgenţă să asigure personalului medical şi auxiliar, de toate nivelele, echipamentele de protecţie necesare, conform protocoalelor internaţionale.
De asemenea, să fie efectuată testarea regulată a personalului medical şi auxiliar din prima linie, nu mai rar decât o dată la 3 zile, în special a celor care activează în secţiile de terapie intensivă.
Formaţiunea solicită totodată, elaborarea şi publicarea protocoalelor privind procedurile de dezinfecţie şi carantină în instituţiile medicale. Sancţionarea dură a celor care încalcă aceste norme. Asigurarea transportului pentru personalul medical şi auxiliar, la solicitare, pentru ca acesta să poată ajunge fără incomodităţi la lucru.
Mai mult, PAS cere autorităţilor de la Chişinău cazarea şi izolarea, la solicitare, a personalului medical, implicat nemijlocit în tratarea bolnavilor cu virusul Wuhan, pentru a asigura protecţia familiilor medicilor, dar şi salarizarea suplimentară a personalului medical, cel puţin dublarea remunerării.
Expertul Dionis Cenuşă consideră că Moldova nu are luxul de a aştepta evoluţia situaţiei până la un scenariu sau altul. Medicii trebuie echipaţi urgent, prin achiziţii centralizate şi distribuire urgentă începând cu municipiul Chişinău, Hînceşti şi către alte raioane ale ţării, inclusiv în regiunea transnistreană.
„Toate instituţiile medico-sanitare au nevoie de echipament şi grija reală de sănătatea lor nu mâine sau poimâine, ci azi. Altfel, nu vom avea medici suficienţi sau şi ei vor fi infectaţi cu Covid”, a concluzionat politologul.