Avioane de luptă chineze încalcă spaţiile aeriene taiwanez, coreean şi japonez

Avion de luptă chinez Chengdu J-20 (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
20.12.2017

Pe fondul strategiei Chinei de a abuza rivalii săi geopolitici prin exerciţii aeriene şi maritime în Pacific, atât Japonia cât şi Coreea de Sud au ridicat de la sol avioane de luptă la începutul acestei săptămâni în timp ce China şi-a extins pe neaşteptate suprafaţa de operare a unui exerciţiu maritim desfăşurat în largul Peninsulei Coreene.

Associated Press a susţinut că Beijingul a trimis mai multe avioane de luptă şi bombardiere în cadrul unui exerciţiu militar de rază lungă în Marea Japoniei. În timpul operaţiunii lor, avioanele au zburat prin zonele de apărare aeriană ale Coreei de Sud, Japoniei şi Taiwanului, o mişcare văzută ca un spectacol de forţă al Chinei şi o exercitare a dominaţiei sale în regiune.

A fost pentru prima dată când China a trimis avioane de luptă prin strâmtoarea aflată între Coreea de Sud şi Japonia.

Purtătorul de cuvânt al forţei aeriene chineze, Shen Jinke, a declarat că forţa aeriană a trimis bombardiere, avioane de luptă şi avioane de recunoaştere prin Strâmtoarea Tsushima către Marea Japoniei, pentru a testa “abilitatea sa de luptă deasupra oceanelor”.

Statul Major al armatei sud-coreene a confirmat că cinci avioane de luptă chineze – două bombardiere, două avioane de luptă şi un avion de recunoaştere – au pătruns toate în acelaşi timp în zona de identificare şi apărare aeriană a Coreei de Sud, în largul unei insule sud-coreene.

Avioanele au zburat apoi către zona de apărare aeriană japoneză, deasupra apelor situate între Peninsula Coreeană şi Japonia, a precizat un oficial al Statului Major sub anonimat.

Coreea de Sud a folosit o linie militară de comunicare de urgenţă pentru a avertiza China că avioanele sale au pătruns în spaţiul aerian sud-coreean, potrivit unui oficial anonim. Beijingul a răspuns că intruziunea neanunţată a făcut parte dintr-un exerciţiu de pregătire de rutină.

Armata Taiwanului a declarat că forţa aeriană chineză a desfăşurat luni dimineaţă un exerciţiu separat în Canalul Bashi, care separă Taiwanul de Filipine, şi apoi în Strâmtoarea Miyako, care este situată la nord de Taiwan şi sud de Japonia.

Ministerul taiwanez al Apărării a afirmat că Japonia a trimis câteva avioane de luptă F-15 pentru a intercepta avioanele chineze. Japonia nu a comentat imediat exerciţiul de luni.

A fost pentru a doua oară într-o săptămână când Beijingul a desfăşurat exerciţii militare în zona Taiwanului.

După cum au avertizat anumiţi generali americani, China urmăreşte o prezenţă militară extrem de agresivă în Pacific pentru a se impune ca o putere dominantă în regiune. Disponibilitatea Chinei de a testa limitele altor state a făcut ca o serie de confruntări între avioanele de luptă japoneze şi chineze să se intensifice dramatic.

Beijingul a fost de asemenea alarmat de faptul că navele de luptă americane au desfăşurat aşa-zise operaţiuni de exercitare a “libertăţii de navigare” în apropierea contestatelor Insule Spratly din Marea Chinei de Sud.

Oficiali americani au descris repetatele confruntări cu China ca făcând parte dintr-o strategie de normalizare a situaţiei, prin care Beijingul testează în repetate rânduri răbdarea până când rivalii regionali ajung treptat să accepte prezenţa extinsă a chinezilor. În cele din urmă, strategia urmăreşte să forţeze comunitatea internaţională să accepte aşa-zisa “linie a celor nouă puncte” (nine-dash-line) – graniţa maritimă care înconjoară mai multe insule din Marea Chinei de Sud pe care Beijingul le-a revendicat şi dezvoltat, dar care a fost supusă unei dispute internaţionale cu câţiva dintre vecinii regionali ai statului comunist chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor