Poroşenko investigat după scurgerile de informaţii din scandalul Panama Papers

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, al cărui imperiu corporatist include fabrici auto, un şantier naval, un post de televiziune şi cea mai mare fabrică de ciocolată din Ucraina, este investigat pentru posibile nereguli financiare. Mişcarea are loc după izbucnirea scandalului Panama Papers.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Serviciul Fiscal ucrainean de Stat va investiga informaţiile legate de posibilele nereguli financiare care îl implică pe preşedintele Petro Poroşenko, a declarat şeful serviciului Roman Nasirov, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate marţi.

Detalii legate de tranzacţiile financiare desfăşurate de preşedintele Poroşenko au fost dezvăluite în scandalul Panama Papers – numele sub care este cunoscută publicarea a peste 11 milioane de documente financiare ale firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca. Documentele au fost publicate duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie.

Serviciul Fiscal din Ucraina va lansa o anchetă care vizează mai multe companii offshore ce aparent au fost înfiinţate de Poroşenko. Companiile, al căror scop este acela de a gestiona activele grupului Roshen Confectionery Corp al preşedintelui ucrainean, nu au fost incluse în declaraţiile de avere ale acestuia din 2014 şi 2015, a raportat agenţia de ştiri ucraineană Liga Novosti, citându-l pe Roman Nasirov.

Conform documentelor divulgate, Poroşenko a fost înregistrat ca singurul “beneficiar efectiv” al unei companii offshore, Prime Asset Partners Ltd – o companie de holding pentru structurile ucrainene şi cipriote ale Roshen, a raportat Vesti Ukraine. Prime Asset a fost creată de firma de avocatură panameză Mossack Fonseca în Insulele Virgine Britanice.

Reprezentanţii preşedintelui ucrainean au susţinut că respectivele companii offshore au fost necesare pentru restructurarea Roshen Confectionery Corp, mişcare ce ar putea să facă această companie şi mai atractivă pentru potenţialii cumpărători străini, a raportat Liga Novosti. În timpul campaniei prezidenţiale din 2014, Poroşenko a promis că îşi va vinde majoritatea activelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe