Prima "victimă". Scandalul “Panama Papers” îl forţează pe premierul islandez să demisioneze
alte articole
Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson a demisionat ca urmare a protestelor de amploare declanşate împotriva sa din cauza averii deţinute în secret în conturi offshore, lucru dezvăluit în cadrul scandalului Panama Papers.
“Premierul a declarat, la şedinţa grupului parlamentar (al partidului său) că se va retrage din funcţie şi eu voi prelua poziţia”, a declarat marţi Sigurdur Ingi Johannsson, vicepreşedinte al Partidului Progresiv, la postul naţional de televiziune RUV.
Gunnlaugsson a scris pe pagina sa de Facebook: "I-am spus preşedintelui Partidului Independenţei că, dacă parlamentarii formaţiunii consideră că nu mai pot susţine guvernul (...), voi dizolva parlamentul şi voi convoca alegeri legislative"
Preşedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a afirmat ulterior, într-o declaraţie televizată, că nu este pregătit să dizolve parlamentul ţării, respingând astfel solicitarea premierului.
“Trebuie să decid dacă există sprijin pentru dizolvarea (Parlamentului) în cadrul coaliţiei de guvernare şi a altora. Premierul nu poate confirma acest lucru şi, prin urmare, nu sunt pregătit în acest moment să dizolv Parlamentul”, a susţinut Grimsson.
Marţi seară, o mulţime imensă de manifestanţi a ieşit pe străzile capitalei islandeze Reykjavik, denunţând noua funcţie a lui Johannsson ca premier, susţinând că acesta nu a fost ales.
Apelurile pentru demisia lui Gunnlaugsson s-au amplificat după ce documentele financiare divulgate în scandalul Panama Papers au arătat că liderul guvernului de coaliţie, considerat a fi prima victimă majoră a acestui scandal, şi soţia sa au cumpărat compania offshore Wintris în 2007 în Insulele Virgine Britanice şi au plasat milioane de dolari acolo.
Conform documentelor, Gunnlaugsson şi-a vândut partea lui din companie soţiei sale, Anna Pálsdóttir, pentru suma simbolică de un dolar după ce a intrat în Parlament în 2009. Pentru a evita taxele, el este acuzat că nu a declarat că are active în acea companie atunci când a intrat în Parlament.
Luni seara, mii de islandezi furioşi au demonstrat în faţa clădirii Parlamentului din capitala islandeză, cerând demisia lui Gunnlaugsson. Mai mult, aproximativ 28.000 de islandezi au semnat o petiţie pentru demisia sa.