Prima "victimă". Scandalul “Panama Papers” îl forţează pe premierul islandez să demisioneze

Prima "victimă" a scandalului Panama Papers este premierul islandez care şi-a anunţat marţi demisia după un val de apeluri şi proteste care au cerut retragerea sa din fruntea guvernului. Protestele au fost declanşate după ce Gunnlaugsson a fost acuzat că deţine o avere secretă în conturi offshore.
Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.04.2016

Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson a demisionat ca urmare a protestelor de amploare declanşate împotriva sa din cauza averii deţinute în secret în conturi offshore, lucru dezvăluit în cadrul scandalului Panama Papers.

“Premierul a declarat, la şedinţa grupului parlamentar (al partidului său) că se va retrage din funcţie şi eu voi prelua poziţia”, a declarat marţi Sigurdur Ingi Johannsson, vicepreşedinte al Partidului Progresiv, la postul naţional de televiziune RUV.

Gunnlaugsson a scris pe pagina sa de Facebook: "I-am spus preşedintelui Partidului Independenţei că, dacă parlamentarii formaţiunii consideră că nu mai pot susţine guvernul (...), voi dizolva parlamentul şi voi convoca alegeri legislative"

Preşedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a afirmat ulterior, într-o declaraţie televizată, că nu este pregătit să dizolve parlamentul ţării, respingând astfel solicitarea premierului.

“Trebuie să decid dacă există sprijin pentru dizolvarea (Parlamentului) în cadrul coaliţiei de guvernare şi a altora. Premierul nu poate confirma acest lucru şi, prin urmare, nu sunt pregătit în acest moment să dizolv Parlamentul”, a susţinut Grimsson.

Marţi seară, o mulţime imensă de manifestanţi a ieşit pe străzile capitalei islandeze Reykjavik, denunţând noua funcţie a lui Johannsson ca premier, susţinând că acesta nu a fost ales.

Apelurile pentru demisia lui Gunnlaugsson s-au amplificat după ce documentele financiare divulgate în scandalul Panama Papers au arătat că liderul guvernului de coaliţie, considerat a fi prima victimă majoră a acestui scandal, şi soţia sa au cumpărat compania offshore Wintris în 2007 în Insulele Virgine Britanice şi au plasat milioane de dolari acolo.

Conform documentelor, Gunnlaugsson şi-a vândut partea lui din companie soţiei sale, Anna Pálsdóttir, pentru suma simbolică de un dolar după ce a intrat în Parlament în 2009. Pentru a evita taxele, el este acuzat că nu a declarat că are active în acea companie atunci când a intrat în Parlament.

Luni seara, mii de islandezi furioşi au demonstrat în faţa clădirii Parlamentului din capitala islandeză, cerând demisia lui Gunnlaugsson. Mai mult, aproximativ 28.000 de islandezi au semnat o petiţie pentru demisia sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor