Avarie la Porţile de Fier. Hidroserv acuză ilegalităţi şi cere ministrului Energiei să dispună controale

CHE Porţile de Fier 1 a fost inundată, anunţă liderul sindicatului Hidroserv, întrebându-se ce ar trebui să se mai întâmple pentru ca organele statului să-şi facă datoria iar ministrul energiei să-şi trimită corpul de control la Hidroelectrica şi Hidroserv pentru a constata infracţiunile în lanţ din ultimii 4 ani.
Porţile de Fier I.
Porţile de Fier I. (Wikipedia, by Denis Barthel)

Porţile de Fier I a fost inundată şi doar norocul, modul în care a fost realizată centrala şi intervenţia foarte rapidă a salariaţilor au făcut ca efectele avariei să fie minore, informează liderul sindicatului HIDOSERV, Cristinel Popescu, cerând intervenţia organelor statului. Hidroelectrica nu a putut fi contactată, până la ora transmiterii acestei ştiri, pentru o poziţie.

Potrivit liderului sindical, avaria a avut loc în data de 30.11. 2016 şi a fost trecută sub tăcere. Acest caz nu este singular, mai susţine Cristinel Popescu, şirul de avarii fiind efectul reducerilor majore a lucrărilor de reparaţii şi întreţinere dispuse de administratorul judiciar.

Redăm integral comunicatul Hidroserv:

Încă o avarie majoră la CHE Porţile de Fier I – Hidrocentrala a fost inundată!

"La mai puţin de 1 an de la avaria de la hidroagregatul nr.3 (HA 3), produsă în 29.12.2015, o a doua avarie de proporţii s-a produs în data de 30.11.2016, în jurul orelor 23.00. Evident şi această avarie este trecută sub tăcere. De data aceasta CHE Porţile de Fier I a fost inundată.

Din cauza unei defecţiuni la hidroagregatul 4 (HA 4) s-a produs inundarea centralei. Şi de această data norocul şi modul în care a fost realizată centrala au făcut ca efectele avariei să fie relativ minore. Ca element pozitiv, dacă putem spune asta, inundarea s-a produs dinspre aval şi nu dinspre amonte, iar intervenţia salariaţilor din exploatare şi Hidroserv a fost foarte rapidă. Cu toate acestea apa a ajuns până la cota 27, punând în pericol instalaţiile centralei.

Este încă unul din efectele reducerii majore a lucrărilor de reparaţii şi întreţinere dictate de “salavatorul” Hidroelectrica, infractorul Remus Borza, condamnat deja penal. Sindicatul Porţile de Fier a atras în nenumărate rânduri atenţia asupra problemelor din Porţile de Fier, datorate reducerii aberante a lucrărilor de mentenanţă. Singurul efect a fost însă concedierea abuzivă a liderilor de sindicat Cristinel Popescu, Mihai Chelu şi Constantin Avram, pentru curajul de a vorbi despre gravele nereguli din centrală. Obedient şefilor săi Radu Silaghi şi Remus Borza, directorul Radu Nuta i-a concediat pe rând pe cei trei lideri de sindicat. Oare ce au de spus acum Remus Borza şi protejatul său Radu Nuta, menţinut la conducerea Sucursalei Porţile de Fier mai bine de 2 ani, cu toată pierderea înregistrată în 2014 şi 2015.

Ce avarie trebuie să se întâmple pentru ca organele statului să-şi facă datoria. Ce trebuie să se producă pentru ca ministerul energiei să trimită corpul de control atât la Hidroelectrica cât şi la Hidroserv pentru a constata infracţiunile în lanţ din perioada 2012 – 2016.

Şi pentru că tot e vorba de SH Porţile de Fier, ca martor în dosarul DIICOT – dosar deschis de DIICOT urmare a sesizării pe care subsemnatul, ca preşedinte al Sindicatului Porţile de Fier am transmis-o Preşedintelui Traian Băsescu – pun public conducerii DIICOT următoarea întrebare:

De ce nu se trimite în judecată dosarul, având în vedere că acesta este finalizat de 2 ani? De ce a fost luat acest dosar celor doi procurori, aflaţi în subordinea Adrianei Cristescu, după ce aceştia finalizaseră rechizitoriul şi trebuiau să îl trimită spre judecată ?

P.S. Interesant că nici cei de la mediu nu au anunţat poluarea Dunării cu uleiul din centrală”, scrie Cristinel Popescu, în comunicatul remis Epoch Times.

Poziţia Hidroelectrica, transmisă în data de 13 decembrie

"In data de 30 noiembrie 2016, in jurul orei 23.00, in timpul procesului de oprire al hidroagregatului numarul 4 (HA4) de la Hidrocentrala Portile de Fier 1, s-a defectat una dintre cele patru supape de rupere a vacuum-ului (ventilul de aerisire). Personalul a actionat potrivit instructiunilor si a izolat hidroagregatul nr 4 (HA4). Toate celelalte hidroagregate care aveau program au ramas in functiune in conditiile in care debitul Dunarii nu depasea posibilitatea de uzinare cu 3 hidroagregate.

Hidroagregatul nr. 4 a fost repus in functiune miercuri, 7 decembrie 2016, ora 19.37.

In prezent, in hidrocentrala Portile de Fier 1 sunt disponibile 5 hidroagregate.

”Incidentul nu a pus in pericol nicio clipa instalatiile Hidrocentralei Portile de Fier 1 si nici nu a afectat functionarea Sistemului Energetic National”, a declarat dl Ovidiu Agliceru, directorul general al Hidroelectrica.