Sindicaliştii acuză: Asistăm la un atentat la independenţa energetică a României. Urmează plângere penală

Sindicatul Porţile de Fier va depune plângere penală împotriva membrilor foşti şi actuali ai consiliului de administraţie şi a conducerii executive a HIDROSERV SA, pentru situaţia de faliment controlat în care a fost adusă cu bună ştiinţă societatea.
Hidroserv
Hidroserv (hidroserv.ro)

Consiliul de administraţie al Hidroserv SA va hotărî, într-o şedinţă programată marţi, dacă va propune intrarea în insolvenţă a societăţii, care, reamintim asigură mentenanţa Hidroelectrica. În acest context, Sindicatul Porţile de Fier acuză că Hidrosev a fost falimentat cu bună ştiinţă şi anunţă că în zilele următoare va sesiza organele de anchetă penale ale statului. Nu în ultimul rând, sindicaliştii atrag atenţia că situaţia sectorului hidroenergetic este una de competenţa CSAT şi că în acest moment se află în desfăşurare un atentat la independenţa energetică a României.

De asemenea, liderii sindicali cer un comunicat oficial al ministrului Energiei asupra situaţiei SSH Hidroserv SA şi răspunsuri de la SRI sesizat de circa 2 ani cu despre intenţia celor care au dus la situaţia de faliment SSH Hidroserv. De asemenea, se aşteaptă răspuns şi de la DNA care are de circa 1 an pe rol o plângere penală legată de situaţia de la Hidroserv.

Redăm comunicatul remis de Sindicatul Porţile de Fier redacţiei Epoch Times:

"Încă de la finele anului 2012, ulterior intrării în insolvenţă a Hidroelectrica SA, Sindicatul Porţile de Fier a atras atenţia asupra deteriorării situaţiei economico – financiare a societăţilor comerciale Hidroserv şi ulterior începând cu anul 2013 a SSH Hidroserv SA.

Am atras atenţia iniţial conducerii executive a SSH Hidroserv, Directorului General Radu Silaghi asupra faptului că societatea se îndreaptă spre faliment Rezultatul a fost demararea unor acţiuni concertate împotriva Sindicatului Porţile de Fier şi a membrilor acestuia. Au fost concediaţi peste 500 de salariaţi membri ai Sindicatului Porţile de Fier ( din Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Bistriţa, Haţeg), aşa cum de altfel promitea Remus Borza într-un comunicat de presă: „voi începe cu salariaţii de la Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea şi Slatina, care sunt mai vocali ! „ Şi chiar aşa s-a întâmplat, peste 350 de salariaţi fiind concediaţi doar de la Porţile de Fier".

Am sesizat ulterior, în mai multe rânduri, Consiliul de Administraţie asupra gravităţii situaţiei, a neregulilor din societate şi a modului total incompetent şi dezastruos în care este manageriată SSH Hidroserv SA, condusă în mod voit, cu bună ştiinţă, spre faliment. Am solicitat controlul activităţii societăţii, a depistării cauzelor care au dus la situaţia gravă în care se află SSH Hidroserv SA. Acelaşi control l-am solicitat şi Hidroelectrica SA, societate ce este unicul acţionar şi a cărei filială este SSH Hidroserv.

Având în vedere situaţia creată, a faptului că deşi au existat nenumărate sesizări, situaţia a continuat să degenereze, Sindicatul Porţile de Fier anunţă că în zilelele următoare va sesiza organele de anchetă penale ale statului, prin plângere penală împotriva membrilor foşti şi actuali ai consiliului de administraţie şi a conducerii executive, pentru situaţia de faliment controlat în care a fost adusa cu bună ştiinţă societatea.

Solicităm de asemenea un comunicat oficial al Ministrului Energiei asupra situaţiei SSH Hidroserv SA, dar şi asupra situaţiei grave în care se află sectorul hidroenergetic, cu implicaţii directe asupra independenţei energetice a României, cu atât mai mult cu cat Sindicatul Porţile de Fier a transmis în mai multe rânduri domnului Ministru adrese referitor la situaţia SSH Hidroserv, solicitând intervenţia de urgenţă pentru evitarea falimentului societăţii.

Nu în ultimul rând dorim un răspuns din partea Serviciului Român de Informaţii, care a fost informat, de mai bine de 2 ani, în mod direct de Preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, despre intenţia celor care au dus la situaţia de faliment SSH Hidroserv, despre ce acţiuni a întreprins, în situaţia în care chiar a întreprins vreo acţiune, pentru a evita actuala situaţie.

În fine, solicităm şi DNA, să prezinte stadiul plângerii penale depuse de mai bine de 1 an de Sindicatul Porţile de Fier, în care sesizăm un conflict de interese ce urmărea exact situaţia actuală a SSH Hidroserv SA.

Sindicatul Porţile de Fier îşi reafirmă poziţia că situaţia sectorului hidroenergetic este una de competenţa CSAT şi că în acest moment se află în desfăşurare un atentat la independenţa energetică a României."

Reamintim că potrivit news.ro, consiliul de administraţie al Hidroserv SA va hotărî, într-o şedinţă programată marţi, dacă va propune intrarea în insolvenţă a societăţii, potrivit unor surse citate de către News.ro.

Hidroserv este deţinută în proporţie de 100% de Hidroelectrica şi se ocupă de întreţinerea şi mentenanţa grupurilor hidroenergetice. Societatea are 1500 de angajaţi.