Autorizaţia de construire a minei aurifere de la Certej este ilegală

Platforma minieră de la Certej.
Platforma minieră de la Certej. (captură.)

Autorizaţia de construire pe baza căreia au început lucrări preliminare de construire a minei de aur la Certeju de Sus, a fost eliberată cu încălcarea dispoziţiilor legale, relateaza romaniacurata.ro.

Potrivit sursei citate, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a confirmat acest lucru într-un răspuns adresat Mining Watch România. ISC a mai informat că a sesizat instituţia prefectului judeţului Hunedoara în vederea anulării autorizaţiei de către instanţele de contencios administrativ.

”Eforturile societăţii civile demască o dată în plus ilegalităţile comise de companiile miniere pentru demararea exploatărilor aurifere pe bază de cianuri în România. În urma semnalării neregulilor autorizaţiei de construire aferente organizării de şantier pentru platforma industrială de la Certej de către reţeaua Mining Watch România şi ca urmare a presiunii exercitate de cetăţeni pentru clarificarea situaţiei şi amendarea vinovaţilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat emiterea autorizaţiei cu încălcarea prevederilor legale”, se arată într-o poziţie a Mining Watch România.

Reprezentanţii Mining Watch mai reamintesc că Primăria Certeju de Sus, emitentul autorizaţiei, a refuzat in repetate rânduri să facă public dosarul de autorizare şi actul în sine, atât reprezentanţilor Mining Watch cât şi presei iar declaraţiile în presă ale primarului Petru Cîmpian "au fost de natură să inducă publicul în eroare, acesta declarând succesiv că autorizaţia s-a emis în deplină legalitate. În consecinţă, Mining Watch România a înaintat Tribunalului Cluj o acţiune pentru obligarea Primăriei la publicarea autorizaţiei."

Mining Watch mai informează că, într-o primă etapă nici Inspectoratul de Stat în Construcţii nu s-a arătat interesat să investigheze legalitatea autorizaţiei.

Mai mult, pe 17 noiembrie, Inspectoratul de Stat în Construcţii a informat Mining Watch România că sesizarea sa a fost redirecţionată, spre competentă soluţionare" exact Primăriei comunei Certeju de Sus, cea care susţinea că autorizaţia este în deplină legalitate.

"Altfel spus, soluţionarea depindea exclusiv chiar de emitent", a sesizat Mining Watch paradoxul.

După ce mobilizarea a crescut şi mai multe persoane au contactat ISC pentru lămuriri, iar 11.000 de cetăţeni au semnat petiţia prin care îi cereau preşedintelui nou ales Klaus Iohannis respectarea legii la Certej, Mining Watch România a înaintat o a doua sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru sancţionarea Primăriei Certeju de Sus şi oprirea lucrărilor de organizare de şantier la platforma industrială a minei.

"Au fost necesare 90 de zile şi nenumărate interpelări publice pentru ca autorităţile statului să îşi ducă la îndeplinirie obligaţiile legale de verificare a autorizaţiei de construire pentru lucrările de la Certej. În continuare, Instituţia Prefectului Hunedoara a fost sesizată în vederea anulării autorizaţiei de către instanţele de contencios. Lupta continuă şi întrebarea care se pune acum este cât timp vor mai juca companiile miniere rolul investitorului favorizat cu orice preţ de stat şi până unde sunt dispuse autorităţile să meargă pentru mulţumirea corporaţiilor extractive.”, scrie Mining Watch România, citat de romaniacurata.ro

Certej

În urmă cu 43 de ani, 89 de oameni au pierit în somn la Certej, îngropaţi în valuri de steril acid. Pe 30 octombrie 1971, la ora 4:55, digul exploatării miniere Certeju de Sus, judeţul Hunedoara, s-a rupt. 300.000 de metri cubi de steril acid s-au revărsat din iazul de decantare şi a înghiţit şase blocuri, un cămin cu 30 de camere şi patru locuinţe individuale.

Pe 16 octombrie 2014, Mining Watch România (MWR) a denunţat începerea construcţiilor neautorizate de către Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene Eldorado Gold, la mina de aur de la Certej.

Proiectul minier demarat ilegal la Certej (potrivit ISC) ar implica utilizarea a 26.448 de tone de cianură de sodiu pe o perioadă de 16 ani de activitate. Proiectul presupune construirea a trei baraje de arocamente, cel mai înalt urmând să fie de 160 de metri. Suprafaţa minieră de la Certej se află la 10 kilometri în linie dreaptă de oraşul Deva.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne