Klaus Iohannis: "Nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale fără dezbatere"

Preşedintele ales Klaus Iohannis reiterează, printr-o postare pe Facebook, că nu va accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale României fără dezbateri şi garantarea siguranţei pentru oameni şi mediu:
Loredana Diacu
23.11.2014

alte articole

Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.11.2014

Preşedintele ales Klaus Iohannis reiterează, printr-o postare pe Facebook, că nu va accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale României fără dezbateri şi garantarea siguranţei pentru oameni şi mediu:

"În campanie, mi-am asumat respingerea unor proiecte de exploatare care pun în pericol oamenii şi mediul. Astăzi, reiterez ideea şi vă spun că nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale României fără dezbatere, fără garantarea siguranţei totale pentru sănătatea oamenilor şi fără protejarea mediului înconjurător şi intereselor comunităţilor locale." scrie Iohannis.

Reamintim că exploatările aurifere cu cianuri de la Roşia Montană şi Certej, precum şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice au constituit şi constituie unele din preocupările majore ale activiştilor de mediu şi a unei părţi a societăţii civile. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în toamna anului 2013 cerând interzicerea exploatărilor din Apuseni şi tot în toamna lui 2013, sătenii din Pungeşti formau un lanţ uman din corpurile lor pentru a opri înaintarea utilajelor Chevron. Gestul lor a dat un nou imbold protestelor anti fracturare hidraulică iar Pungeştiul, transformat de autorităţi într-o enclavă ruptă de lume şi păzită non stop de jandarmi, a devenit un exemplu de cum NU trebuie să se poarte statul cu proprii cetăţeni.

Înainte de alegerile prezidenţiale şi înainte de europarlmentarele din mai, activiştii de mediu au încercat să sensibilizeze partidele şi candidaţii cu privire la aceste probleme şi să obţină garanţii ferme că cei ce vor hotărî destinele ţării vor ţine cont de interesele cetăţenilor, de sănătatea şi de bunăstarea lor pe termen lung.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor