ONU: 2016, cel mai fatal an pentru refugiaţi în Mediterană
alte articole
Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a anunţat, miercuri, că numărul imigranţilor morţi este de 3800, în condiţiile în care un număr suplimentar de morţi au fost raportaţi în largul coastei libiene.
“Primim tot mai multe rapoarte privind victime în Mediterană”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al UNHCR, William Spindler. “Acum putem confirma că cel puţin 3.800 de persoane au murit, marcând anul 2016 ca fiind cel mai fatal an de până acum” din punctul de vedere al numărulului imigranţilor morţi în încercarea de a ajunge în Europa.
UNHCR a avertizat, la începutul acestei săptămâni, că numărul victimelor din acest an pare să îl depăşească pe cel din 2015, când s-au înregistrat 3.771 de decese. Agenţia cu sediul în Geneva a declarat că zeci de imigranţi, îmbulziţi în ambarcaţiuni şubrede, se îneacă în Mediterană în fiecare săptămână.
În cel mai recent incident, organizaţia umanitară Medici Fără Frontiere – cunoscută după acronimul său francez MSF – a declarat că, una dintre ambarcaţiunile sale a ridicat 25 de cadavre şi 107 supravieţuitori dintr-o ambarcaţiune de cauciuc supraaglomerată la aproximativ 48 km în largul coastei Libiei.
Organizaţia a precizat că victimele găsite, marţi seara, într-o piscină cu combustibil şi apă de mare, au murit probabil în urma sufocării, arsurilor de piele sau s-au înecat. Alţi 139 de supravieţuitori se aflau într-o ambarcaţiune de cauciuc în apropiere.
Rută periculoasă
Conflictele şi sărăcia din mai multe ţări din Africa şi Orientul Mijlociu au forţat sute de mii de oameni să se îmbarce într-o călătorie periculoasă peste mare pentru a ajunge în Europa.
Un acord încheiat, în luna martie, între Turcia şi Uniunea Europeană pentru reducerea valului de imigranţi spre Europa a închis în mare parte ruta Mediteranei de Est către insulele elene. De atunci, imigranţii au recurs tot mai mult la o altă rută periculoasă în centrul Mediteranei, din Libia spre Italia.
ONU a avertizat, de asemenea, că traficanţii de persoane îşi schimbă tacticile pentru a evita să fie prinşi – de exemplu, prin plasarea a mii de persoane în ambarcaţiuni şi abandonarea încărcăturii lor la scurt timp după părăsirea portului.
Fabrice Leggeri, director al agenţiei europene Frontex pentru protejarea graniţelor, a declarat că echipele de salvare se aventurează mult în larg, “în unele cazuri până aproape de limita apelor teritoriale libiene”, deoarece traficanţii “nu oferă imigranţilor suficient petrol, suficiente alimente sau apă” şi astfel aceştia sunt incapabili să traverseze marea în întregime sau în siguranţă.