Turcia acuză Germania de adăpostirea teroriştilor. Erdogan apără suprimarea mass mediei

După ce cancelarul german Merkel şi-a exprimat temerile privind deteriorarea libertăţii mass mediei în Turcia, preşedintele Erdogan a acuzat Germania că susţine terorismul.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.11.2016

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Germania că adăposteşte terorişti prin aparenta nesuprimare a grupurilor militante ce se opun guvernului turc. Erdogan a criticat-o de asemenea şi pe cancelarul german Angela Merkel într-un discurs susţinut joi în Ankara, declarând că i-a oferit acesteia 4.000 de dosare care este posibil să fi conţinut informaţii despre unii terorişti ce ar locui în Germania. El a adăugat că Merkel nu a dorit să acţioneze pe baza informaţiilor sale.

Germania a criticat în săptămânile recente masiva campanie desfăşurată de Turcia împotriva oficialilor publici şi a mass mediei după tentativa de lovitură de stat în 15 iulie.

În replică, Erdogan a susţinut că Germania ar trebui să se îngrijoreze în privinţa propriilor sale politici. “Ei ne dau nouă sfaturi. Dar, de fapt, noi suntem îngrijoraţi de poziţia voastră. Voi susţineţi terorismul! Acel terorism vă va lovi precum un bumerang. Nu avem niciun fel de aşteptări din partea voastră, dar veţi rămâne în istorie pentru adăpostirea teroriştilor”, a afirmat Erdogan în discursul său.

El a mai declarat că Germania a fost un paradis sigur pentru membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup care luptă pentru autonomia kurzilor, şi pentru Partidul/Frontul Revoluţionar de Eliberare a Poporului (DHKP-C), o mişcare de gherilă marxist-leninistă. Ambele grupuri au desfăşurat rebeliuni împotriva statului turc timp de câteva decenii şi ambele grupuri sunt considerate teroriste de către Uniunea Europeană.

Mai mult, preşedintele turc a declarat că Germania va deveni o “ogradă” pentru FETO, făcând referire la susţinătorii clericului musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în autoexil în SUA. Gulen este acuzat de Ankara de orchestrarea puciului eşuat din iulie.

Merkel a declarat miercuri că este “alarmată” de situaţia libertăţii presei în Turcia, care a extins recent starea de urgenţă declarată după evenimentele din iulie. Anterior în aceeaşi zi, Turcia a închis cunoscutul ziar Cumhuriyet, înfiinţat în primele zile ale republicii moderne turceşti, şi alte 15 organizaţii media.

Germania a acceptat aproximativ 900.000 de imigranţi în 2015 dar acum ţara este tensionată după o serie de atacuri violente comise în decursul verii. Contraatacuri împotriva refugiaţilor au avut loc de asemenea. În plus, poliţia germană a arestat joi un bărbat sirian suspectat că ar avea legături cu grupul jihadist Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor